Het is waarschijnlijk geen verrassing dat antibiotica een van de meest voorgeschreven medicijnen zijn voor kinderen tot 10 jaar. Maar wist je dat antibiotica ook een schaduwkant hebben?
Lees verder onder de advertentie
Veel ouders zijn zich niet bewust van de nadelige kanten van antibiotica. Soms worden ze zelfs voorgeschreven of gebruikt om ervoor te zorgen dat een kind tijdens de vakantie niet ziek wordt – terwijl dit onnodige risico’s met zich meebrengt.
Lees verder onder de advertentie
Superhelden in je darmen
In de buik van je kleintje zit een onzichtbaar, klein superheldenleger dat super belangrijk is voor de gezondheid van je kind. Deze microscopische wezentjes, bekend als darmbacteriën, zijn niet alleen belangrijk voor een gezonde spijsvertering, maar kunnen ook invloed hebben op zaken zoals allergieën en overgewicht.
Dat zit zo: de eerste drie jaar van het leven van je kind zijn bepalend voor de ontwikkeling van de darmflora. Wordt deze ontwikkeling verstoord? Dan kan dat gevolgen hebben voor de gezondheid van je kind op lange termijn. Denk hierbij aan buikpijn, diarree of een verminderde weerstand. Als je kind meerdere keren antibiotica moet slikken, kan zelfs het risico op immuun gerelateerde ziektes zoals astma, allergieën en eczeem worden verhoogd. Dat is best even slikken, toch?
Lees verder onder de advertentie
Help mee met onderzoek naar antibiotica
Op de universiteit van Wageningen loopt op dit moment de TOBBI-studie. Een onderzoek dat kijkt naar hoe darmbacteriën van jonge kinderen, geholpen kunnen worden, vooral na een antibioticakuur. De focus ligt hier op synbiotica – een krachtig duo van goede bacteriën (probiotica) en voedingsvezels (prebiotica).
De resultaten van dit onderzoek zouden kunnen betekenen dat je kind sneller herstelt na een antibioticakuur, met minder risico op vervelende bijwerkingen of toekomstige gezondheidsproblemen.
Lees verder onder de advertentie
Wil je meer weten over hoe je de darmgezondheid van je kind kunt ondersteunen en bijdragen aan de TOBBI-studie? Kijk dan op www.wur.nl/tobbi.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag