Je doet ’s nachts het licht aan om 3:00 uur en ziet opeens je baby van vier maanden op zijn buik liggen. Je schrikt je rot. Hoe kan dat? En is buikslapen al veilig op deze leeftijd? Wij zochten uit vanaf welke leeftijd een baby veilig op zijn buik kan slapen.
Lees verder onder de advertentie
Is buikslapen voor een baby veilig?
Slapen op de buik is niet veilig voor je baby. De kans op wiegendood wordt verhoogd door buikligging. Het kan namelijk de ademhaling belemmeren. Daarom is het algemeen standaard advies je baby op zijn rug te laten slapen.
Vanaf wanneer mag je baby wél op zijn buik slapen?
Als je baby overdag en in de nacht zelf goed van zijn rug naar buik én terug kan draaien, dan mag je baby wel op zijn buik slapen. Voordat dit het geval is, gaat er meestal een hoop heen en weer gedraai aan vooraf. Je baby moet flink oefenen om allebei de kanten te kunnen omdraaien. Gemiddeld zijn baby’s vanaf een maand of vijf à zes in staat om zichzelf om te draaien in bed.
Wat doe je als je baby op zijn buik kan rollen maar nog niet terug?
Kijk altijd goed naar jouw baby, sommige baby’s hebben meer oefening nodig. Veel baby’s kunnen na een tijdje wel van hun rug naar hun buik rollen, maar nog niet terug. Houd bij deze fase je baby goed in de gaten. Je kunt uit voorzorg een laken strak over de benen en heupen van je baby spannen. Zo voorkom je dat hij op zijn buik draait en niet meer terug kan.
Lees verder onder de advertentie
Tips om je baby veilig te laten (buik)slapen
Ga af en toe even kijken bij je baby, terwijl hij slaapt of houd hem in de gaten via de babyfoon.
Is je baby toch in slaap gevallen op zijn buik? Rol hem dan terug op zijn rug als hij jonger is dan zes maanden.
Kan je kindje zelfstandig heen en weer rollen en ouder dan zes maanden? Dan kan je baby gerust laten slapen op z’n buik.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.