Een snotneus, niezen en een vervelend hoestje: baby’s kunnen behoorlijk last hebben van verkoudheid. En jij op jouw beurt ook, want je baby zo zien… oef, dat doet pijn aan je moederhart. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om je baby te helpen als ‘ie verkouden is.
Lees verder onder de advertentie
Baby verkouden? Dat is voor niemand leuk. Daar gaan je kostbare uurtjes slaap tussen de voedingen door. Met deze tips is je baby hopelijk snel van zijn verkoudheid af.
Baby verkouden? Probeer deze 7 tips
Neusspray
Een verstopte neus kan ervoor zorgen dat je baby slecht drinkt en slaapt. Een neusspray maakt zijn luchtwegen weer vrij. Maar je kunt niet zomaar de neusspray die je voor jezelf in huis hebt in de neus van je baby steken. Dit is zelfs gevaarlijk! In neusspray voor volwassenen zit vaak de stof xylometazoline. Dit stofje kan bij kinderen onder de 2 jaar voor ernstige bijwerkingen zorgen. Kies daarom voor een neusspray met zoutoplossing, speciaal voor baby’s.
Lees verder onder de advertentie
Neuszuiger
Heeft je baby juist een loopneus? Of is de boel lekker losgekomen na het gebruik van de neusspray? Dan kun je je baby helpen om al dit overtallige snot te verwijderen. Een baby kan immers zijn neus niet snuiten, daar heeft-ie een beetje hulp bij nodig. Er zijn speciale neuszuigers, ook wel neusperen genoemd, om de neus van je baby leeg te zuigen. Bij sommige exemplaren wordt het neusje leeggezogen door het tuitje in de neus van je baby te stoppen en zachtjes in het peertje te knijpen. Andere exemplaren hebben een mondstukje. Dat stop je zelf in je mond, waardoor je het neusje kunt leegzuigen. Nee, het snot komt niet in jouw mond terecht, er zit gelukkig een sponsje tussen.
Waarschijnlijk herken je dit wel: als je zelf met een verkoudheid kampt, is het heerlijk om warm te douchen of in bad te gaan. Van het warme water en de stoom die hier vanaf komt, openen je luchtwegen en komt alles lekker los. Dit is ook bij je baby het geval. Je kunt ‘m dus best een keertje extra in bad doen, als je merkt dat hij hiervan geniet.
Lees verder onder de advertentie
Balsems
Er zijn speciale verkoudheidsbalsems voor baby’s op de markt. Dit kun je smeren op de borst, rug en hals van je baby. Het zorgt ervoor dat hij weer vrij kan ademen. Een voorbeeld van zo’n balsem is LUUF: een middel zonder menthol. Het bestaat al meer dan 50 jaar, dus grote kans dat je dit middeltje van vroeger kent.
Je baby slaapt lekkerder wanneer het hoofdeinde van zijn bedje wat verhoogd is. Zo hoopt het snot minder op. Het is wel belangrijk dat je dit op een veilige manier doet. Je mag bijvoorbeeld geen losse objecten zoals kussens of handdoeken in het bedje leggen, wegens verstikkingsgevaar. Wel kun je een kussen of wat handdoeken onder het matras leggen, zodat het hoofdje van je baby iets hoger komt te liggen.
Lees verder onder de advertentie
Extra drinken
Een verkouden baby verliest meer vocht door al dat genies en gesnotter. Door hem extra veel melk te laten drinken, houd je zijn vochthuishouding op peil én zo komt het slijm lekker los. Tekenen van uitdroging bij baby’s zijn: een halve dag of langer geen plasluier en huilen zonder tranen.
Paracetamol
Je kunt je baby paracetamol geven middels een zetpil. Dit kan de symptomen van de verkoudheid wat verlichten en eventuele koorts verlagen. In de drogisterij kun je nog meer pijnstillende middelen voor baby’s vinden, zoals Nurofen, maar let op: laat je goed informeren voordat je dergelijke middelen gebruikt. Neem het liefst even contact op met de huisarts voor overleg en lees de bijsluiter goed door.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer naar de dokter?
Geen reden voor paniek als je baby verkouden is. Iedere baby wordt weleens verkouden. Sterker nog: baby’s kunnen in hun eerste jaar wel tien keer verkouden worden! Dit komt omdat een babylijfje nog niet bekend is met verkoudheidvirusjes en er nog weerstand voor op moet bouwen. In feite heeft zo’n verkoudheid dus een functie. Symptomen als hoesten, een snotneus, een verstopte neus, niezen, vochtige ogen, slecht slapen, hangerig zijn en veel huilen: het hoort er helaas bij. Maar er zijn ook symptomen waaruit kan blijken dat er toch iets meer aan de hand is dan slechts een verkoudheid. Ga bij deze signalen altijd naar de dokter:
Lees verder onder de advertentie
Je baby drinkt veel minder dan normaal
Je baby heeft langer dan 24 uur koorts (boven de 38 graden). Bij een baby die jonger dan drie maanden is, mag je bij koorts gelijk bellen
Ook als bovenstaande symptomen niet aan de hand zijn, maar je maakt je om een andere reden zorgen om de gezondheid van je kind, is het altijd verstandig om even naar de huisarts te bellen.
Is je baby verkouden? Dan wil je natuurlijk niet dat de rest van het gezin (inclusief jijzelf) een voor een aangestoken wordt. Maar hoe voorkom je dat? Je kunt natuurlijk geen afstand van je baby nemen, maar we hebben wel wat tips voor je:
Ventileren. In de coronatijd hebben we geleerd hoe belangrijk ventileren is om het verspreiden van virussen te voorkomen. Lucht je huis dus lekker door. Ja, ook nu het wat kouder wordt.
Hygiëne. Speelgoed, knuffeltjes en al het andere waar je baby bij in de buurt komt: poetsen, poetsen en nog eens poetsen.
Even geen kusjes. Jij (en je partner) zit(ten) natuurlijk aan je zieke kindje geplakt, maar vraag eventuele broertjes en zusjes om even wat afstand de baby te nemen, tot hij weer beter is.
Houd de weerstand hoog. Dat betekent lekker veel vitamientjes op het menu!
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.