Als moeder wil je je kind goed voorbereiden op de wereld. En ja, daar horen ook de gesprekken over seks en relaties bij. Toch blijft het voor veel ouders een worsteling om het onderwerp aan te snijden. Deze drie lessen wil jij je kind sowieso meegeven over seksualiteit.
Lees verder onder de advertentie
Seksualiteit is een belangrijk thema om open te bespreken. Uit onderzoek blijkt dan ook dat 88 procent van de Nederlanders vindt dat seksuele voorlichting verplicht moet worden op scholen. Toch kun je als ouder ook al veel belangrijke lessen meegeven aan je kind. Door met hen te praten over liefde, respect, communicatie, grenzen stellen, veiligheid en verantwoordelijkheid help je je kind om een gezonde kijk op seksualiteit te ontwikkelen en geef je de tools die ze nodig hebben om zichzelf én een ander te respecteren.
Lees verder onder de advertentie
Drie belangrijke lessen over seksualiteit
Op Instagram deelt seksualiteitscoach Lieke Radstaak drie belangrijke lessen die jij je kind zéker wil meegeven over seksualiteit.
1. Gebruik anatomisch termen voor lichaamsdelen
”Plassertje, voorbips, meisjesbillen, spleetje, ik heb ze allemaal voorbij horen komen”, vertelt Radstaak in een Instagrampost. “Maar een gezellig ‘kinderwoord’ verzinnen voor vuIva is echt niet nodig. We leren jongens dat ze een piemel hebben, laten we meisjes leren dat ze een vuIva en een vagina hebben, gewoon zoals het is. Voel je weerstand bij dat woord? Realiseer je dan dat dat je eigen weerstand is en niet die van je kind. Voor hen is het gewoon een woord, net als ‘elleboog’.”
Lees verder onder de advertentie
2. Geef uitleg over geslachtsdelen, wensen en grenzen
De tweede les die Radstaak deelt heeft te maken met wensen en grenzen. ”Maak je kind bewust van het feit dat je lichaam alleen van jou is en dat niemand zomaar aan je mag zitten, maar ook van dingen als ‘wat voelt fijn en wat niet?’. Voelt het washandje zacht of ruw op je huid? Is het water warm of koud? Kietelt dit en hoe vind je dat? Vind je het fijn als ik je rug kriebel of niet? Zo leer je hen luisteren naar fysieke signalen en daarover te communiceren.”
Lees verder onder de advertentie
3. Spreek positief over je eigen lichaam
Tot slot vertelt Radstaak dat positief spreken over je eigen lijf essentieel kan zijn voor hun beeld over seksualiteit. ”Kinderen doen niet wat je zegt, ze doen wat je doet. Een moeder die altijd negatief spreekt over haar buik en billen krijgt een dochter die onzeker wordt over haar buik en billen, en dat terwijl je als moeder je eigen kind natuurlijk eigenlijk perfect vindt. Probeer, ondanks je eigen onzekerheden, je kind mee te geven dat een gezond lichaam een cadeau is.”
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag