Wist je dat je als ouder, ook wanneer je alleen buiten rookt, ongemerkt schadelijke stoffen na het roken mee terug in huis neemt? Vooral baby’s en kleine kinderen lopen het risico deze derdehands rook binnen te krijgen, terwijl ouders juist het gevoel hebben dat ze bewust en voorzichtig omgaan met roken.
In samenwerking met Rijksoverheid.nl
Doorgeefluikje
Een sigaret op het balkon of na kinderbedtijd buiten lijkt misschien onschuldig. Vaak denk je dat het weinig effect heeft op je kind of de mensen om je heen. Maar als jij rookt, dan neem je rookdeeltjes mee aan je kleren, handen en haar. Via speelgoed, meubels, eten en drinken kun je die dan doorgeven aan je kind en andere mensen om je heen. Zo is ook dat sigaretje op het balkon dus niet zonder risico. Als je binnen rookt belanden de rookdeeltjes natuurlijk helemaal overal in je huis. Stoppen met roken is daarom het beste wat je voor kind en je omgeving kunt doen.
Derdehands: zo zit dat dus
Kinderlongarts Noor Rikkers-Mutsaerts: ”Eerstehands roken is als je zelf rookt. Tweedehands roken is als je naast iemand staat die rookt. De rook die hij uitademt, adem jij vervolgens in. Maar derdehands rook is een nieuw begrip voor veel ouders. Je denkt het netjes te doen: je gaat naar buiten, je rookt en komt weer naar binnen. Maar intussen neem je heel veel schadelijke stoffen mee naar binnen. En daar hebben mensen, en kinderen vooral, dus ook last van. Dat is een heel belangrijke ontdekking.
Als je buiten rookt, neem je die rook in een wolk mee. Die ademen kinderen in, maar de rook zakt ook naar beneden en komt op van alles terecht: de vloer, op speelgoed, noem maar op. Vooral kinderen hebben daar last van omdat die een relatief snelle ademhaling hebben en veel op de grond zitten. Op die manier krijgen zij veel van dee schadelijke stoffen binnen. Als ouder is er één manier om te zorgen dat je kind niet in contact komt met derdehands rook en dat is echt: stoppen met roken.”
Meer energie voor leuke dingen
Een gezonder lichaam en beter humeur zorgen ervoor dat je meer energie hebt om leuke dingen te ondernemen. Bijvoorbeeld voor een nieuwe hobby of sport. Stoppen met roken kan je daarbij helpen. Er zijn veel hulpmiddelen die je kunnen ondersteunen bij een stoppoging. Zo is er bijvoorbeeld het Stopplan. In dat plan lees je waarom stoppen met roken een goed idee is, welke mogelijke begeleiding er is en hoe je jezelf kunt belonen. Bob is al gestopt met het Stopplan en vertelt je hier over de voordelen van gestopt zijn en hoe het hem gelukt is. Ook Laura, moeder van twee, is gestopt met roken en deelt haar verhaal. Laura stopte met behulp van telefonische coaching. Lees hier verder.
Hulp voor ouders
Wil je een betere gezondheid voor jou en je kind? En meer geld overhouden voor leuke dingen? Kies dan voor een rookvrij leven. Veel ouders willen wel stoppen met roken, maar vinden het moeilijk om dat ook echt te doen en stellen het vaak uit.
Als je wil stoppen, dan hoef je dat echt niet alleen te doen. Er zijn verschillende vormen van hulp. Op Puurrookvrij.nl/ouders lees je hier meer over.
Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:*Goedkoper dan in de winkel*Lees elke maand als eerst Kek Mama*Gratis verzondenAbonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.