Vanaf dit jaar zijn er belangrijke wijzigingen in het vaccinatieschema voor kinderen in gegaan. Een van de grootste veranderingen gaat over de BMR-prik. We kunnen het ons voorstellen dat je hier als ouder vragen over hebt. Daarom hebben we over deze vaccinatie de belangrijkste punten op een rij gezet.
Bof, mazelen en rodehond
Veel van jullie (ruim 90%) weten het al: de BMR-prik beschermt je kind tegen bof, mazelen en rodehond. Het zijn drie zeer besmettelijke ziekten die in sommige gevallen ernstige gevolgen kunnen hebben.
Bof veroorzaakt een ontsteking van de speekselklier bij het oor. Daarom hebben kinderen met de bof een dikke wang. Soms kan hersenvliesontsteking ontstaan. Sommige jongens kunnen minder vruchtbaar worden door de bof. Zij kunnen dan later moeilijk kinderen krijgen.
Mazelen is een infectieziekte met hoge koorts en huiduitslag: de bekende rode vlekjes op het lichaam. Vaak ontstaat een middenoorontsteking. Soms krijgen kinderen longontsteking of hersenontsteking waaraan ze kunnen overlijden.
Rodehond geeft ook meerdere klachten: je kunt vlekjes krijgen, maar ook keelpijn en koorts. De ziekte is gevaarlijk voor zwangere vrouwen en ongeboren baby’s. De baby kan met ernstige afwijkingen worden geboren, zoals blindheid en doofheid, of een ontwikkelingsachterstand.
Om je kind tegen bof, mazelen en rodehond te beschermen kan je kleintje de BMR-vaccinatie krijgen. Kinderen krijgen de BMR-vaccinatie twee keer. Als ze 14 maanden oud zijn en rond de leeftijd van 3 jaar. Dat was eerst op 9-jarige leeftijd. Bekijk het nieuwe vaccinatieschema van 2025 voor de details.
Twee prikken
De eerste prik wordt gegeven als je baby 14 maanden of ouder is, omdat de vaccinatie dan het beste werkt. Vóór die tijd kan je kindje nog antistoffen van jou hebben die het vaccin minder effectief maken. Na die eerste prik zijn de meeste kinderen beschermd. Om te zorgen dat bijna alle kinderen zijn beschermd, is een tweede prik nodig. Daarmee is maar liefst 99% van de kinderen beschermd.
Wijziging in het vaccinatieschema
Kinderen krijgen de 2e prik tegen bof, mazelen en rodehond voortaan rond de leeftijd van 3 jaar in plaats van 9 jaar. Met als doel om kinderen nóg beter tegen mazelen te beschermen. Is je kind al 3 jaar geweest? Geen nood. Je krijgt vanzelf een uitnodiging om de prik alsnog te halen.
Meer informatie over de BMR-vaccinatie? Hier vind je meer informatie.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met RIVM.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag