Als mommy to be ben je waarschijnlijk druk met alle voorbereidingen. Het inrichten van de babykamer, inslaan van luiers en kopen van een kinderwagen: het is een dure tijd! Maar dit zijn niet de enige kosten waar je mee te maken krijgt, ook heb je natuurlijk zorg nodig voor, tijdens en na je bevalling. Je hoeft gelukkig niet alles zelf te betalen: de meeste kosten worden vergoed door je zorgverzekeraar. In dit artikel vertellen we je hier, samen met Indipender, meer over.
Lees verder onder de advertentie
Vergoeding vanuit de basisverzekering
De meeste kosten die je maakt rond je zwangerschap worden vergoed vanuit de basisverzekering. Bijvoorbeeld voor afspraken bij de verloskundige en echo’s. Hiervoor betaal je meestal geen eigen risico.
Bij sommige medische behandelingen of afspraken draag je zelf een deel van de kosten door het eigen risico van € 385. Zo valt hulp bij zwanger worden en bloedonderzoek hier bijvoorbeeld onder. Ook voor medische nazorg na de bevalling (door een gynaecoloog) moet je misschien een deel bijbetalen.
Lees verder onder de advertentie
Gelukkig hoef je niet voor alles eigen risico te betalen. Zo wordt de 20-weken echo compleet vergoed, en hoef je ook niets bij te betalen voor verloskundige hulp door een huisarts en een verloskundige. Zijn er complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling? Dan is je ziekenhuisopname ook volledig gedekt.
Aanvullende verzekeringen
Veel zorg rondom je bevalling wordt dus vergoed vanuit je basispakket. Echter valt ook sommige zorg hier buiten en moet je soms eigen risico of een eigen bijdrage betalen. Vaak kan je hiervoor een vergoeding krijgen vanuit een aanvullende zorgverzekering. Zo zijn er onder andere aanvullende pakketten voor:
Lees verder onder de advertentie
Kraamzorg
Zwangerschapscursussen
Lactatiekundige hulp
Bekkenfysiotherapie
Bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak
Wat er precies gedekt wordt in de bovenstaande aanvullende pakketten verschilt per verzekeraar. Zorg dus altijd dat je van tevoren de tijd neemt om alle zorgverzekeringen te vergelijken, zodat je niet onverwachts veel geld kwijt bent aan zorgkosten rondom je zwangerschap.
Check de voorwaarden voor 31 december
Vanaf 13 november hebben alle zorgverzekeraars hun zorgpremies en voorwaarden voor 2025 vrijgegeven. Vanaf dit moment kan je als toekomstige moeder dus gaan kijken naar welke verzekeraar het beste bij je past. Houd hierbij rekening met de premies en eventueel ook aanvullende pakketten als je hier gebruik van wil maken. De laatste datum dat je kunt overstappen van zorgverzekering of wijzigingen kunt maken is 31 december.
Lees verder onder de advertentie
Goede zorg voor jou en je kindje
Als toekomstige moeder is de gezondheid van jou en je baby’tje natuurlijk ontzettend belangrijk. Goede zorg tijdens je zwangerschap en bevalling is daarom een must. Doe op tijd onderzoek naar een passende zorgverzekeraar en eventueel ook aanvullende verzekeringen. Zo ga je 2025 goed voorbereid in!
Zodra je als moeder denkt dat je alles onder controle hebt, gaat het mis. Het overkwam ook de 32-jarige Fien. Ze maakte een gigantische smakkerd met de fiets, haar peuter én haar baby. Maar dat was volgens haar nog niet eens het ergste, want wat er daarna gebeurde zorgde voor nóg meer frustratie.
Sommige kinderen zijn zó aan hun moeder gehecht dat je bijna zou denken dat er een onzichtbaar touwtje tussen hen in zit. Heb jij zo’n moederskindje? Astrologen beweren dat dit te maken kan hebben met het sterrenbeeld van je kind.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Kleine financiële misverstanden kunnen onverwacht grote gevolgen hebben voor persoonlijke relaties. Zo betekende een Tikkie van 7,50 euro het einde van een vriendschap voor Elanor.
Je zou denken dat de royals alles in huis hebben wat hun hartje begeert én nog een beetje meer. Maar wanneer Koningin Máxima terugblikt op haar tijd als kersverse moeder, doet ze een bijzondere onthulling.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.