Als mommy to be ben je waarschijnlijk druk met alle voorbereidingen. Het inrichten van de babykamer, inslaan van luiers en kopen van een kinderwagen: het is een dure tijd! Maar dit zijn niet de enige kosten waar je mee te maken krijgt, ook heb je natuurlijk zorg nodig voor, tijdens en na je bevalling. Je hoeft gelukkig niet alles zelf te betalen: de meeste kosten worden vergoed door je zorgverzekeraar. In dit artikel vertellen we je hier, samen met Indipender, meer over.
Lees verder onder de advertentie
Vergoeding vanuit de basisverzekering
De meeste kosten die je maakt rond je zwangerschap worden vergoed vanuit de basisverzekering. Bijvoorbeeld voor afspraken bij de verloskundige en echo’s. Hiervoor betaal je meestal geen eigen risico.
Bij sommige medische behandelingen of afspraken draag je zelf een deel van de kosten door het eigen risico van € 385. Zo valt hulp bij zwanger worden en bloedonderzoek hier bijvoorbeeld onder. Ook voor medische nazorg na de bevalling (door een gynaecoloog) moet je misschien een deel bijbetalen.
Lees verder onder de advertentie
Gelukkig hoef je niet voor alles eigen risico te betalen. Zo wordt de 20-weken echo compleet vergoed, en hoef je ook niets bij te betalen voor verloskundige hulp door een huisarts en een verloskundige. Zijn er complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling? Dan is je ziekenhuisopname ook volledig gedekt.
Aanvullende verzekeringen
Veel zorg rondom je bevalling wordt dus vergoed vanuit je basispakket. Echter valt ook sommige zorg hier buiten en moet je soms eigen risico of een eigen bijdrage betalen. Vaak kan je hiervoor een vergoeding krijgen vanuit een aanvullende zorgverzekering. Zo zijn er onder andere aanvullende pakketten voor:
Lees verder onder de advertentie
Kraamzorg
Zwangerschapscursussen
Lactatiekundige hulp
Bekkenfysiotherapie
Bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak
Wat er precies gedekt wordt in de bovenstaande aanvullende pakketten verschilt per verzekeraar. Zorg dus altijd dat je van tevoren de tijd neemt om alle zorgverzekeringen te vergelijken, zodat je niet onverwachts veel geld kwijt bent aan zorgkosten rondom je zwangerschap.
Check de voorwaarden voor 31 december
Vanaf 13 november hebben alle zorgverzekeraars hun zorgpremies en voorwaarden voor 2025 vrijgegeven. Vanaf dit moment kan je als toekomstige moeder dus gaan kijken naar welke verzekeraar het beste bij je past. Houd hierbij rekening met de premies en eventueel ook aanvullende pakketten als je hier gebruik van wil maken. De laatste datum dat je kunt overstappen van zorgverzekering of wijzigingen kunt maken is 31 december.
Lees verder onder de advertentie
Goede zorg voor jou en je kindje
Als toekomstige moeder is de gezondheid van jou en je baby’tje natuurlijk ontzettend belangrijk. Goede zorg tijdens je zwangerschap en bevalling is daarom een must. Doe op tijd onderzoek naar een passende zorgverzekeraar en eventueel ook aanvullende verzekeringen. Zo ga je 2025 goed voorbereid in!
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.