Bruin, gelig, groen of zwart: de ontlasting van je kind kan verschillende kleuren hebben. Wat is normaal en bij welke kleur moet je je zorgen maken?
Lees verder onder de advertentie
Kinderen en ontlasting
Net zoals ieder kind niet even vaak naar het toilet gaat om te plassen, verschilt ook de stoelgang bij kinderen. De één gaat eens per dag, de ander gaat vaker – en weer een ander gaat maar eens in de drie dagen. Hoe vaak je kind naar het toilet gaat voor de grote boodschap, is afhankelijk van wat hij eet en drinkt. Ook beweging en stress spelen een rol. Speelt je kind veel buiten en beweegt hij dus voldoende, dan worden de darmen gestimuleerd en gaat hij vaker naar het toilet. Heeft hij last van stress, dan kan dat op zijn darmen slaan en zal hij minder vaak moeten.
Niet alleen de frequentie, ook de kleur van poep kan variëren. De ontlasting van de meeste kinderen is lichtbruin (een soort pindakaas) of donkerbruin van kleur (zoals chocoladepasta) – net als bij volwassenen. Maar er kunnen ook groene kleurtjes te zien zijn, of rood of zwart. Wees dan alert:
Lees verder onder de advertentie
Grijze of licht bruine ontlasting
Vaak is er dan iets aan de hand met de gal. Een verstopping van de galwegen zorgt er voor dat ontlasting licht van kleur wordt, als een soort stopverf.
Gele of groene ontlasting
De kans is groot dat je kind veel groene (blad)groenten heeft gegeten, zoals spinazie, als er een gelige of groene kleur te zien is in zijn ontlasting. Maar het kan ook gaan om een maag-darm infectie of een voedselintolerantie zoals Coeliakie.
Rode ontlasting
Is er iets roods te zien, dan heeft je kind misschien bietjes of rode kool gegeten. Maar let op: het kan ook bloed zijn. Zit het bloed op de ontlasting en veelal op het laatste beetje? Dan is er meestal een bloeding in het rectum of de anus. Zit het bloed echt in de ontlasting? Dan kan er een probleem zijn met de darmen.
Lees verder onder de advertentie
Zwarte ontlasting
Bij heel donkere of zwarte ontlasting kan het gaan om bloedverlies vanuit de maag of de darm.
Is één van deze kleuren te zien in de ontlasting van je kind? Ga dan altijd even met hem naar de huisarts om het te laten onderzoeken.
Bronnen: Darmklachten & DarmgezondheidNog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag