Er woekeren op het moment de meest helse griepvirussen door het land. Zwanger zijn en ziek worden: een combi waar geen enkele mama in spé op zit te wachten. Maar eerlijk is eerlijk: met al een kind in huis (lees: een wandelend virus) of gewoon pech, ontkom je er haast niet aan. Heb jij griep tijdens je zwangerschap? Let hierop.
Lees verder onder de advertentie
Hoe ga je om met een verkoudheid, griep of zelfs corona tijdens je zwangerschap? We zetten het voor je op een rij – mét tips van verpleegkundige Kirsten White – om je zo snel mogelijk weer de oude te voelen.
Een gewone verkoudheid is irritant – denk aan een loopneus, hoesten en hoofdpijn – maar meestal niet gevaarlijk voor je baby. Toch is het belangrijk om goed op te letten. Sommige virusinfecties kunnen namelijk leiden tot complicaties, zoals een longontsteking of sinusinfectie. En als je hoge koorts krijgt, is het slim om direct je verloskundige of arts te bellen. Koorts kan in het eerste trimester invloed hebben op de ontwikkeling van je baby, en dat wil je natuurlijk voorkomen.
Lees verder onder de advertentie
Wat helpt bij een verkoudheid tijdens de zwangerschap?
Hydrateren, hydrateren, hydrateren! Drink water, thee of bouillon om je vochtbalans op peil te houden en dat vervelende slijm los te maken.
Rust zoveel je kunt. Je lijf werkt al keihard om je baby te laten groeien, dus neem extra rust en slaap waar mogelijk.
Honey, honey! Een lepeltje honing helpt tegen die vervelende kriebelhoest én heeft antibacteriële eigenschappen. Win-win!
Zet een luchtbevochtiger aan. Dit voorkomt een droge keel en helpt bij verstopping van je neus.
Gorgelen met zout water. Niet sexy, wel effectief tegen een zere keel.
Spoel je neus met een zoutoplossing. Denk aan een neusspray of een ouderwetse neti pot (als je durft). Wederom: niet sexy, wel effectief.
Met deze tips ben je er hopelijk binnen een week weer bovenop.
Kan griep kwaad voor de baby?
De griep kan heftiger zijn dan een gewone verkoudheid en komt vaak met koorts, spierpijn en hoofdpijn. Dat is al vervelend genoeg, maar bij zwangere vrouwen is de kans op complicaties groter, zoals een longontsteking of – in uitzonderlijke gevallen – zelfs vroeggeboorte. Daarom: twijfel je of je de griep hebt? Bel dan altijd even je verloskundige of huisarts.
Lees verder onder de advertentie
Wat kun je doen als je griep hebt?
Naast de eerder genoemde tips (rust, hydratatie en honing), is het slim om:
Te overleggen over medicatie. Sommige griepmedicijnen kunnen helpen en mag je innemen tijdens de zwangerschap onder toezicht van een arts.
Je temperatuur in de gaten te houden. Hoge koorts kan schadelijk zijn, dus bel je huisarts als je temperatuur boven de 38,5°C uitkomt.
Kan corona kwaad voor de baby?
Corona tijdens je zwangerschap is een extra uitdaging. Zwangere vrouwen hebben een iets grotere kans op een ernstiger verloop van de ziekte en het kan in uitzonderlijke gevallen leiden tot complicaties zoals een laag geboortegewicht of zwangerschapsdiabetes. Gelukkig herstellen de meeste vrouwen zonder problemen, maar het is wél belangrijk om alert te blijven.
Lees verder onder de advertentie
Wat moet je doen als je corona hebt?
Bel je verloskundige of huisarts. Laat ze weten dat je positief getest bent, zodat ze kunnen inschatten of extra controles nodig zijn.
Let op je ademhaling. Kortademigheid of een benauwd gevoel? Bel meteen je zorgverlener.
Check je zuurstof en bloeddruk. Sommige artsen adviseren zwangere vrouwen met corona om dit thuis bij te houden.
En natuurlijk… voorkomen is beter dan genezen!
Was je handen regelmatig (ja, óók als je de hele dag thuis bent).
Vermijd contact met mensen die ziek zijn, hoe gezellig je die knuffel ook vindt.
Zorg voor een goede weerstand met een gezond dieet en genoeg rust.
Overweeg een griepprik en coronavaccinatie als je extra risico loopt (bespreek dit met je huisarts en verloskundige).
Dus: ben je zwanger en grieperig? Pak die dekens, zet een kop thee en gun jezelf rust. Je doet al het belangrijkste werk ooit – een mensje laten groeien – dus geef je lijf de tijd om te herstellen.
Lees verder onder de advertentie
Let op: als je zwanger bent, mag je niet alle medicatie slikken. Lees goed de bijsluiter en zoals altijd geldt: bij twijfel, bel de verloskundige of je huisarts. Dit artikel is geschreven door een redacteur en niet geldig als medisch advies. Vraag hiervoor altijd advies aan een professional.
Kelly (30) is al twaalf jaar samen met haar grote liefde Sander (31). Zij gunt hem één keer per jaar een avontuurtje buiten de deur, omdat ze weet dat het helemaal goed zit tussen hen twee.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week deelt Minke (33) haar dilemma. Haar schoonmoeder deelde namelijk de echofoto op Facebook voordat zij zelf het blijde babynieuws met haar omgeving kon delen.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.