Is jouw kind deze avond ook op pad geweest voor Halloween met maar een doel: zo veel mogelijk snoep verzamelen? Hoe zorg je ervoor dat je kinderen niet de komende dagen in één ruk al die snoepjes verorberen en veranderen in hyperactieve suikerbommen? Hier zijn drie tips om op een speelse manier die snoephonger een beetje in te dammen.
Lees verder onder de advertentie
Tip 1: Organiseer een snoep-bingo (met prijzen!)
Snoep-bingo is een leuke manier om de snoepjes wat meer gespreid te verdelen over de dagen, zonder dat je kinderen meteen beginnen tegen te stribbelen. Maak een eenvoudige bingokaart, waarbij je elk vakje labelt met een activiteit of een kleine opdracht, zoals “Zing een liedje”, “Doe een dansje”, “Help met de afwas” of zelfs iets als “Geef een knuffel”.
Lees verder onder de advertentie
Na elk succesvol uitgevoerde opdracht mogen ze een vakje aankruisen, en zodra ze een rij vol hebben, krijgen ze een snoepje als beloning. Je kunt zelfs een grote prijs maken: een klein handjevol snoepjes als ze de hele kaart hebben afgevinkt. Maar pas op: grote kans dat ze na een kaart snel bij jou terugkomen voor de volgende bingo-ronde.
Halloween snoepjes zijn er in vele ‘enge’ vormen, gekke kleuren en nieuwe smaken. Waarom niet van deze diversiteit gebruikmaken om het snoep ‘bewust’ te consumeren? Speel een smaak-experiment waarbij kinderen elk snoepje eerst moeten proeven en beschrijven voordat ze het mogen opeten.
Is het zoet of zuur? Plakkerig of knapperig? En wat voor kleur en geur heeft het? Dit maakt het snoepen meer een spel dan een snelle hap, en kinderen nemen zo tijd om te proeven in plaats van zo snel mogelijk naar binnen te werken.
Je kunt er zelfs een soort mini-recensie van maken: elk snoepje krijgt een score op basis van smaak, textuur en uiterlijk. Na een paar dagen kunnen jullie de “Halloween Snoepgids” samenstellen waarin alle favorieten staan. Zo wordt snoepen een echte activiteit en ontstaat er misschien zelfs een leuk spelletje wie de beste ‘snoepkenner’ is.
Lees verder onder de advertentie
Tip 3: Maak een “Snoepwinkel” met een budget per dag
Maak van het snoepavontuur een leerzame ervaring door een kleine snoepwinkel in huis te creëren. Geef je kinderen elke dag een bepaald aantal “snoepmuntjes” die ze mogen besteden in de winkel. In deze winkel, die jij runt (inclusief je beste kassajuffrouw-stem natuurlijk), kosten verschillende snoepjes een bepaald aantal muntjes. Zo is bijvoorbeeld een chocoladereep drie muntjes, een lolly twee muntjes en een kleine kauwgombal één muntje.
Lees verder onder de advertentie
Kinderen leren zo op een speelse manier omgaan met keuzes maken en budgetteren. Willen ze meteen hun muntjes opmaken of bewaren ze deze voor later? Deze aanpak moedigt aan om slim met hun voorraad om te gaan en niet alles in één keer op te eten.
Bovendien kun je samen een moment maken van het “winkelen” en de snoepjes extra speciaal maken door een beetje theatrale flair in te brengen met een kassa-medewerker met gek stemmetje. Happy Halloween!
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.