Voor veel moeders lijkt het de ideale manier om de ochtend te starten – een havercapu. Maar is die perfecte schuimlaag eigenlijk wel zo goed voor je?
Lees verder onder de advertentie
Puur en natuurlijk?
Havermelk lijkt tegenwoordig een must-have voor de health conscious coffee lovers. Het klinkt allemaal zo puur en natuurlijk, maar als we diëtiste Ilona Blokzijl mogen geloven, is het niet altijd zo gezond als de trend doet vermoeden. De meeste havermelk is namelijk volgepropt met conserveringsmiddelen, suikers, oliën en verdikkingsmiddelen. En daar zit ‘m nu net de kneep.
Lees verder onder de advertentie
Havermelk heeft een hoge glycemische index (GI) dankzij de snelle koolhydraten, wat betekent dat je bloedsuikerspiegel een flinke boost krijgt – vergelijkbaar met wat je krijgt na een glas frisdrank. Deze suikerpieken kunnen zorgen voor een energie-kick, maar ook voor een stevige suikerdip later op de dag. En dat is nou niet bepaald wat je wilt, toch?
Wat kun je dan beter doen als je toch niet wilt missen van die trendy havercapu? Diëtiste Blokzijl raadt aan om je cappuccino niet op een lege maag te drinken. Combineer het met eiwitten en vetten zoals noten of zaden. Dit helpt je bloedsuikerspiegel stabieler te blijven. Havermelk heeft namelijk een GI van 105 – behoorlijk hoog vergeleken met koemelk, die een GI van 45 heeft en daardoor een betere balans in je bloedsuikerspiegel kan brengen.
En als je echt verantwoord wilt genieten, kun je overwegen om zelf havermelk te maken. Dit kost wel wat meer moeite dan een simpel pak uit de supermarkt, maar je vermijdt dan in ieder geval de E-nummers en conserveringsmiddelen. Het schuim is misschien minder perfect, maar je hebt in ieder geval een gezondere optie.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.