Vaak in de alledaagse situaties ligt een ongeluk op de loer: een kopje thee dat omgaat of een hete oven waar jouw kindje even tegenaan leunt. Juist omdat kinderen zich zo razendsnel ontwikkelen en nieuwsgierig zijn, zit een ongeluk in een klein hoekje. Brandwonden zijn een van de meest voorkomende ongelukken bij kinderen en natuurlijk wil je dit als ouder het allerliefst voorkomen. Als ouder is het belangrijk om extra alert te zijn in de keuken en bij het inschenken en neerzetten van hete dranken.
Kleine handelingen, zoals het plaatsen van pannen op de achterste pitten en kopjes thee in het midden van de tafel zetten én je kleintje niet op schoot nemen tijdens het drinken van thee, koffie of soep kunnen al een wereld van verschil maken in het voorkomen van een ongeluk. Maar wat doe je als het dan toch mis gaat? De eerste minuten na een brandwondongeluk zijn cruciaal, dus onthoud: “Eerst water, de rest komt later!”
Koel de brandwond minimaal 10 minuten met lauw, zacht stromend leidingwater en verwijder zo snel mogelijk de kleding, sieraden en de luier!
Koel alleen de wond met lauw, zacht stromend leidingwater. Zo voorkom je onderkoeling.
Bij @liefselyse ging het bijna mis. Ze pakte een koffiekopje op aan het oortje, terwijl het oortje afbreekt. Haar zoontje stond er vlakbij! Dat had zomaar mis kunnen gaan.
Naast het handige EHBB-boekje van de brandwondenstichting kan je je ook nog inschrijven voor de e-mail nieuwsbrief, speciaal met tips afgestemd op de leeftijd van jouw kleintje. @nancy_vdstok verteld je er meer over!
Bestel jouw eerste hulp bij brandwonden boekje via deze link en bewaar deze in de keuken, in je tas, maak er foto’s van en sla deze op en deel het met je vriend(en). @carlijnbras laat hier het “voorkom brandwonden bij kleine kinderen” boekje zien.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Brandwonden Stichting.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag