April is c-section awareness month, waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor keizersnedes. In Nederland eindigt ongeveer 18 procent van de bevallingen in een keizersnede.
Lees verder onder de advertentie
Heb je een keizersnede gehad? Dan weet je inmiddels dat dit niet zomaar een ‘buikoperatie’ is – het is een bevalling én een flinke chirurgische ingreep in één. En daarna begint het echte werk pas: herstellen.
Week 1: Alles – maar dan ook alles – doet zeer
Je dacht misschien dat bevallen al het zwaarste deel was. Helaas. De eerste dagen na je keizersnede zijn pittig. Vooral dag 2 is vaak het zwaarst: de adrenaline is weg, je bent moe tot op celniveau, en bewegen lijkt onmogelijk. Zelfs opstaan om naar het toilet te gaan voelt als een expeditie.
Tip: Neem je eigen kussen mee naar het ziekenhuis. En laat je helpen. Neem hulp aan van je partner, moeder, vriendin, de verpleegkundige of die aardige buurvrouw.
Week 2: Lichte stappen, veel rust
Je mag (en kan) al wat meer bewegen – denk: korte wandelingetjes door het huis. Maar tillen? Alleen je baby. De rest laat je lekker staan. Je litteken is nog rood en gezwollen, dus schoon en droog houden is belangrijk. Het is heel normaal als je nog pijn hebt. Pijnstillers zijn je beste vriend, zolang je arts het goedvindt.
Langzaam begint je lijf iets meer mee te werken. Je buik voelt nog gek – een beetje verdoofd misschien – en je litteken is nog vurig, maar: je herkent jezelf steeds iets meer terug. Je mag weer rustig (héél rustig!) aan bewegen, zoals wandelen of lichte stretches. Geen Zumba dus. En check altijd bij je arts of je ergens klaar voor bent. En nog altijd geldt: niks tillen dat zwaarder is dan je baby.
Lees verder onder de advertentie
Week 5-6: Bijna back in business
Hopelijk voel je je inmiddels weer een beetje mens. Het litteken is aan het vervagen, de buik is minder opgezwollen, en je hebt (heel soms) energie om iets anders te doen dan voeden, verschonen en overleven. Toch is het belangrijk om goed op jezelf te letten. Als je nog pijn voelt of rare symptomen hebt (koorts, gekke afscheiding, felle pijn), trek aan de bel.
Lees verder onder de advertentie
Week 8 en verder: je herstel stopt niet na 6 weken
Twee maanden verder en je doet alweer veel wat je voorheen deed – met baby op je arm en slaaptekort, natuurlijk. Sporten mag weer, mits rustig opgebouwd. En als je geen last hebt? Geniet ervan. Maar als je nog ongemak voelt: helemaal oké. Ieder lijf herstelt anders. Maak je je zorgen over je herstel? Vraag raad bij je arts.
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Veelgestelde vragen van mama’s die een keizersnede hadden
Hoe weet ik of de pijn normaal is?
Zolang het voelt als een zeurderige pijn, lichte druk of wat verdoofd gevoel bij je litteken, zit je meestal goed. Maar: ruikt de wond raar, krijg je koorts, of is de pijn ineens fel en heftig? Bel je arts. Echt.
Wat doe ik tegen dat litteken?
Schoon en droog houden is key. Na een paar weken, als de wond helemaal geheeld is, kun je eventueel beginnen met littekencrème of siliconenpleisters – maar check dit altijd eerst met je arts.
Wat mag ik echt niet doen?
Tillen (behalve je baby), intensief sporten, stofzuigen en alles wat je buikspieren flink aan het werk zet. Rust is je medicijn. Dit bevordert je herstel.
Wat helpt bij het herstel?
Rust
Veel water
Gezonde voeding
Slaap (voor zover dat lukt)
Rustige beweging
En vooral: mild zijn voor jezelf
Tot slot: Geef jezelf de tijd
Een keizersnede is geen kleinigheid. Jij bent een powervrouw die net een mens op de wereld heeft gezet én geopereerd is. Je verdient rust, liefde, hulp en chocola. Volg je eigen tempo, vertrouw op je gevoel, en weet: het wordt écht beter.
Mocht je trouwens nog eens te horen krijgen dat een (geplande) keizersnede ‘the easy way out‘ is, dat is het zeker niet. Laat hen dit bericht van een expert maar eens lezen.
Disclaimer: Dit artikel is geschreven door de redactie van Kek Mama en is bedoeld voor informatieve doeleinden. Wij zijn geen artsen. Bij twijfels of gezondheidsproblemen raden we aan om altijd een arts of medisch specialist te raadplegen.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag