Het is misschien niet het meest glamoureuze onderwerp om over te praten, maar het is een onderwerp waar veel vrouwen zich na de bevalling zorgen over maken: naar het toilet gaan. Tijdens de zwangerschap en bevalling kan er schade aan de bekkenbodem optreden, waardoor het moeilijk kan zijn om te plassen. Hier zijn enkele tips om het plassen na de bevalling gemakkelijker te maken.
Lees verder onder de advertentie
1. Wacht niet te lang
Wacht niet tot je blaas vol is om te gaan plassen. Dit kan leiden tot meer druk op de bekkenbodem en het moeilijker maken om te plassen.
2. Ontspan
Probeer te ontspannen wanneer je gaat plassen. Stress en spanning kunnen de bekkenbodemspieren aanspannen en het moeilijker maken om te plassen.
3. Houd water bij de hand
Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven. Dit kan helpen om de urine minder geconcentreerd te maken en het gemakkelijker te maken om te plassen.
4. Gebruik hulpmiddelen
Als je moeite hebt om te plassen, kan het helpen om wat warm water over het perineum te laten stromen. Een zitbad kan ook helpen om de bekkenbodemspieren te ontspannen.
5. Ga comfortabel zitten
Zorg ervoor dat je comfortabel zit op het toilet. Plaats je voeten op een krukje en leun iets naar voren om de bekkenbodemspieren te ontspannen.
6. Zorg voor goede hygiëne
Als je hechtingen hebt na de bevalling, zorg dan voor goede hygiëne tijdens het plassen. Gebruik eventueel een bidet of een flesje met warm water om het gebied schoon te maken. Dep het gebied voorzichtig droog met een zachte doek om irritatie te voorkomen. Het is ook belangrijk om regelmatig van maandverband te wisselen om infecties te voorkomen. Vraag je verloskundige of gynaecoloog om advies als je twijfelt over de juiste manier van verzorging.
Lees verder onder de advertentie
7. Maak je geen zorgen
Maak je geen zorgen als het plassen na de bevalling niet meteen lukt. Het kan even duren voordat de spieren in het bekkengebied weer normaal functioneren.
8. Zoek hulp
Als je na enkele dagen nog steeds moeite hebt om te plassen, zoek dan hulp. Een fysiotherapeut kan je helpen bij het versterken van de bekkenbodemspieren en het verbeteren van de urinestroom.
Vergeet niet dat het herstel van de bekkenbodemspieren tijd kost en dat je jezelf de tijd moet gunnen om te herstellen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.