HPV is een zeer besmettelijk virus dat kan leiden tot HPV-gerelateerde kankers en genitale wratten. Daarom ontvang je als ouder in het jaar dat jouw kind tien wordt een brief van het RIVM, met een oproep voor zowel jongens als meisjes om hun HPV-vaccinatie te halen. Krijgt jouw kind binnenkort de HPV-vaccinaties? Lees dan snel verder.
Lees verder onder de advertentie
Het is zover, je kind heeft een uitnodiging gekregen voor de HPV-vaccinaties. Deze vaccinaties beschermen je kind tegen maart liefst 6 soorten kanker. Maar hoe zit dat met het monitoren van mogelijke bijwerkingen van deze vaccinaties?
Zicht op bijwerkingen
Elke vaccinatie kan bijwerkingen hebben, en het is fijn om hierop voorbereid te zijn. Daarom is Lareb er. Lareb is het Nederlandse meldpunt en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, inclusief vaccins en medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding. Lareb verzamelt ervaringen van medicijngebruik en vaccins in de praktijk en deelt de kennis hierover.
Zo brengt Lareb ook de mogelijke bijwerkingen van de HPV-vaccinaties in kaart. Samen kunnen we dieper graven en achterhalen wanneer klachten optreden en hoe lang ze aanhouden. Om die reden is Lareb is op zoek naar ouders die willen meewerken aan de HPV Monitor.
Beeld: Lareb
Deelname is eenvoudig en vrijwillig
De resultaten van de HPV Monitor zijn onmisbaar. Ze helpen ouders beter te informeren over mogelijke bijwerkingen. Deelname aan de HPV Monitor is eenvoudig en vrijwillig. Je ontvangt online vragenlijsten die je invult op een moment dat jou uitkomt. Het kost slechts 5-15 minuten van je tijd en jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.
Lees verder onder de advertentie
Aanmelden
Wil je bijdragen aan betere informatie over bijwerkingen van de HPV-vaccinatie en krijgt jouw kind deze vaccinatie binnenkort? Meld je dan aan voor de HPV Monitor via deze link.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Lareb.
Lees verder onder de advertentie
In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.