Emetofobie, ofwel de angst voor overgeven, is een veelvoorkomende fobie die zowel kinderen als volwassenen treft. Wat doe je als je kind dit heeft? Wij geven tips.
Lees verder onder de advertentie
Angst voor overgeven kan leiden tot het vermijden van bepaalde situaties, voedingsmiddelen of sociale activiteiten uit vrees om te moeten spugen. Het is daarom belangrijk om deze angst serieus te nemen en je kind te helpen om deze angst te overwinnen.
Lees verder onder de advertentie
Waarom zijn kinderen bang om over te geven?
Kinderen kunnen om verschillende redenen angst ontwikkelen voor overgeven. Een eerdere negatieve ervaring, zoals een ernstige buikgriep of voedselvergiftiging, kan een blijvende indruk achterlaten. Daarnaast kunnen kinderen angstig worden door het zien of horen van anderen die overgeven. Deze ervaringen kunnen leiden tot een gevoel van controleverlies, wat de angst verder versterkt.
Hoe kun je je kind helpen bij de angst voor overgeven?
Open communicatie: Praat met je kind over hun angst. Luister naar hun zorgen en neem deze serieus. Leg uit dat overgeven een natuurlijke reactie van het lichaam is om zich te ontdoen van schadelijke stoffen.
Educatie: Help je kind begrijpen hoe het spijsverteringssysteem werkt en waarom overgeven soms noodzakelijk is. Kennis kan de angst voor het onbekende verminderen.
Ontspanningstechnieken: Leer je kind ademhalingsoefeningen of andere ontspanningstechnieken om angst te beheersen. Dit kan helpen om paniekgevoelens te verminderen wanneer ze zich misselijk voelen.
Geleidelijke blootstelling: Stel je kind langzaam bloot aan situaties die ze vermijden vanwege hun angst. Begin met kleine stappen, zoals het bespreken van overgeven, en werk geleidelijk naar meer uitdagende situaties toe.
Professionele hulp: Als de angst ernstig is en het dagelijks leven van je kind beïnvloedt, overweeg dan om hulp te zoeken bij een psycholoog of therapeut die gespecialiseerd is in angststoornissen.
Wat te doen als je kind misselijk is?
Als je kind misselijk is en bang is om over te geven, probeer dan de volgende stappen:
Blijf kalm: Je eigen kalmte kan helpen om je kind gerust te stellen.
Comfort bieden: Zorg voor een rustige omgeving en bied fysieke troost, zoals een koel washandje op het voorhoofd.
Hydratatie: Moedig je kind aan om kleine slokjes water te drinken om gehydrateerd te blijven.
Leg uit wat er gebeurt: Herinner je kind eraan dat misselijkheid meestal tijdelijk is en dat het overgeven kan helpen om zich beter te voelen.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag