Op kindermenu’s vind je vaak van alles met de letter P: pizza, patat en pannenkoeken met poedersuiker. Ook kipnuggets en frikandellen horen er thuis. Kan dat niet wat gezonder? Zou wel moeten, vinden steeds meer horecazaken.
Lees verder onder de advertentie
Kindermenu’s mogen gezonder
In de gemeenten Nissewaard en Voorne aan Zee zijn ze er al mee begonnen: horecazaken voegen massaal gezonde alternatieven aan hun kindermenu toe. Editie NL sprak met kinderdiëtist Olga Benjamin. Zij juicht het initiatief toe: “Het is goed om te beseffen dat kinderen echt weleens iets ongezonds mogen, maar we zien liever dat ze alles kunnen proeven in plaats van elke keer hetzelfde kindermenu voorgeschoteld te krijgen. Dat maakt gezond kiezen heel moeilijk, zelfs al wil je het.”
Lees verder onder de advertentie
Niet alle ouders zijn enthousiast
Toch wordt het initiatief niet door iedereen enthousiast ontvangen, zo blijkt uit de reacties op het nieuwsbericht. “Het is aan ouders om dit te beslissen, niet aan de restaurants. Stop met die bemoeienis”, wordt er geschreven. “Ik heb liever dat mijn kind blij wordt van het eten, dan dat eeuwige ‘dit lust ik niet’, daar wordt het uiteten gaan niet gezelliger op”, schrijft een ander. Ook wordt het initiatief ‘betutteling’ genoemd.
Lees verder onder de advertentie
Halve porties
Maar er zijn ook ouders die wel blij zijn: “Mee eens, ik vind het jammer als er alleen maar frikandellen en pannenkoeken op de kaart staan.” Wel wordt er door sommige ouders een kanttekening geplaatst: “Als het maar niet drie keer zo duur wordt.” Ook vraagt een ouder zich af waarom we niet gewoon halve porties van de gerechten op de kaart kunnen bestellen voor onze kinderen: “Die optie zie je zelden.”
Lees verder onder de advertentie
Eerder onderzoek
Vorig jaar bleek al uit onderzoek van JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) dat 74% van de (groot)ouders niet tevreden is over het huidig aanbod op het kindermenu. Wat de ouders graag zouden willen? Meer variatie, meer verse ingrediënten, zo min mogelijk zout, geen toegevoegde suikers, minimaal 100 gram groenten en minder frituur. 69% geeft aan de keuze voor een eetgelegenheid te baseren op de gezonde opties op het kindermenu.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]