Oktober is Borstkankermaand en dat betekent weer aandacht voor vroegtijdige opsporing. En hoewel mammografie bekend staat als dé methode hiervoor, weet elke vrouw die het heeft meegemaakt dat het allesbehalve prettig is. Maar er is goed nieuws: een echo kan een pijnloos én betrouwbaar alternatief zijn.
Lees verder onder de advertentie
Als je dat hebt ervaren, weet je dat een mammografie nou niet bepaald een feestje is. Je borst die in een persmachine gaat en voilà, de ongemakkelijkste paar minuten van je leven zullen volgen. Maar goed nieuws, er is een pijnloos alternatief in de vorm van een echo!
Waarom doen we het nog steeds zo?
Mammografieën worden al jarenlang als de gouden standaard gezien voor het opsporen van borstkanker. Ze maken röntgenfoto’s van je borst, en dat is handig, want het kan kwaadaardige tumoren opsporen voordat je ze kunt voelen. Maar als jij niet staat te springen om je borst tussen twee platen te laten pletten – en eerlijk, wie doet dat wel? – dan is er een andere optie die je misschien wel liever probeert: een echo.
Lees verder onder de advertentie
Een echo is een veilige en effectieve eerste stap bij lokale borstklachten, zoals een knobbeltje of pijnlijke plek. Uit grootschalig Nederlands onderzoek, gecoördineerd door het Radboudumc, blijkt dat borstradiologen met een echo bijna altijd borstkanker kunnen uitsluiten. Radioloog Linda Appelman zegt: “Een belangrijk bijkomend voordeel is dat we vier op de vijf vrouwen direct gerust kunnen stellen, omdat ze geen borstkanker hebben.”
Een echo klinkt misschien als iets dat je associeert met zwangerschap, maar het kan ook prima voor je borsten worden ingezet. Het werkt door middel van geluidsgolven (ja echt, go science!) die een beeld creëren van wat er binnenin je borst gebeurt. En het mooiste is: het doet geen pijn. Geen gedoe met platgedrukte borsten, maar gewoon lekker liggen terwijl de arts met een gel en een apparaatje over je borst gaat.
Lees verder onder de advertentie
Werkt dat dan net zo goed?
Jaarlijks komen zo’n 70.000 vrouwen met een knobbeltje in het ziekenhuis en krijgen direct een mammogram, wat vaak als belastend wordt ervaren. Maar uit onderzoek blijkt dat een echo in veel gevallen genoeg is. Bij tweeduizend vrouwen met lokale klachten werd de volgorde omgedraaid: eerst een echo en, alleen als het nodig was, een mammogram. En wat blijkt? De echo kan met 99,8 procent zekerheid borstkanker uitsluiten.
Lees verder onder de advertentie
Een mammografie heeft een slechte naam omdat het zo pijnlijk is, waardoor veel vrouwen zich maar helemaal niet laten checken. Dat moet natuurlijk voorkomen worden. Een echo is minder belastend en vrouwen zijn sneller geneigd om terug te komen voor die belangrijke controles. Want laten we eerlijk zijn, het is nog steeds spannend, maar het voelt al een stuk minder vervelend om je borsten op deze manier te kunnen laten checken, toch?
Een ander groot voordeel van de echo is het directe contact met de radioloog. Je kunt de klacht beter aanwijzen en in veel gevallen kan de radioloog meteen uitleggen wat er aan de hand is. Daarnaast is het pijnloos en zonder röntgenstraling. Voor vier op de vijf vrouwen betekent dit direct geruststelling. Bij één op de vijf is vervolgonderzoek nodig, zoals een mammogram of biopt.
Lees verder onder de advertentie
Het is jouw lichaam, dus jij beslist
Je hebt recht op een pijnvrije ervaring, zeker als het om je gezondheid gaat. Als jij een hekel hebt aan de mammografie of simpelweg wilt kijken of een echo voor jou een betere optie is, bespreek dat dan met je arts. Het is tenslotte jouw lichaam, en borstkanker vroeg opsporen is belangrijk. Hoe je dat doet, moet je zelf kunnen bepalen.
Lees verder onder de advertentie
Dus deze borstkankermaand, denk niet alleen aan wát je doet om jezelf te beschermen, maar ook hoe je dat wilt doen. Een mammografie is niet je enige optie – bespreek dus de mogelijkheden en kies waar jij je het prettigst bij voelt.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.