Recentelijk zijn er meerdere uitbraken van mazelen gemeld op scholen in Nederland. Kunnen volwassenen besmet raken, wat zijn de gevolgen voor volwassenen bij mazelen, en heeft het zin om op latere leeftijd nog gevaccineerd te worden?
Lees verder onder de advertentie
Kunnen volwassenen mazelen krijgen?
“Volwassenen kunnen zeker last hebben van mazelen”, zegt Marjolein Knoester, arts en microbioloog bij het UMCG. “Het is niet alleen een kinderziekte.” Rik de Swart, viroloog bij het Erasmus MC, bevestigt dat: “Mazelen werden vroeger, voor de tijd van vaccinaties, wel als kinderziekte gezien. Dat was omdat kinderen het virus kregen en daarna beschermd waren. Als je mazelen hebt gehad, kun je het daarna niet meer krijgen.” Als je het virus niet eerder hebt gehad of niet bent ingeënt, loop je het risico om het virus op te lopen, net als kinderen die niet zijn gevaccineerd.
Het ziekteverloop bij volwassenen is minstens net zo erg als bij kinderen. Volwassenen die mazelen hebben, ervaren symptomen zoals koorts, die meestal drie tot zeven dagen aanhoudt voordat er vlekjes verschijnen. Naast koorts kunnen ze ook last hebben van vermoeidheid, verkoudheid en rode ogen. Bovendien kunnen volwassenen complicaties ervaren, zoals een oor- of longontsteking. Hoewel dit niet vaak voorkomt, kan een verzwakt immuunsysteem tijdens ziekte het risico op andere infecties verhogen.
Lees verder onder de advertentie
Kun je je op late leeftijd laten vaccineren?
Als volwassene kun je je nog steeds laten vaccineren tegen mazelen, ongeacht je leeftijd. Virologen raden dit sterk aan voor wie hiervoor openstaat. Door vaccinatie ben je bijna volledig beschermd tegen mazelen. In Nederland krijgen mensen twee vaccinaties. Een enkele vaccinatie biedt 95 procent bescherming, terwijl het percentage stijgt naar 99 na de tweede dosis. Hoewel het vaccin niet 100 procent effectief is, verloopt de ziekte bij gevaccineerde mensen over het algemeen milder. Zelfs bij degenen die toch ziek worden, zitten er mensen bij met een mildere infectie.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]