Microplastics in voeding – het klinkt bijna als een scène uit een slechte sciencefictionfilm. Toch is het helaas de realiteit. Recent onderzoek wijst uit dat zelfs onze allerkleinsten niet aan deze kleine vervuilers ontkomen. Maar wat betekent dit precies voor de voeding van je baby, en nog belangrijker: wat kun je doen om het risico te verkleinen?
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn microplastics en hoe komen ze in babyvoeding terecht?
Microplastics zijn piepkleine stukjes plastic, vaak kleiner dan vijf millimeter, die ontstaan door het afbreken van grotere plastic objecten. Ze komen terecht in ons water, voedsel en zelfs in babyvoeding. Dit gebeurt via plastic verpakkingen, flessen en het gebruik van magnetrons om voeding op te warmen in plastic bakjes.
Lees verder onder de advertentie
Onderzoek gepubliceerd in Nature Food toont aan dat flesgevoede baby’s jaarlijks miljoenen microplastics binnenkrijgen. Uit dit onderzoek bleek dat baby’s dagelijks tot wel 4,5 miljoen plastic deeltjes binnenkrijgen door het gebruik van polypropyleenflessen. Hoewel de langetermijneffecten nog niet volledig bekend zijn, geven wetenschappers aan dat het gebruik van deze flessen aanzienlijke hoeveelheden microplastics kan vrijgeven, vooral wanneer warm water of sterilisatie in het spel komt.
Waarom zijn microplastics een probleem?
Microplastics kunnen in het lichaam terechtkomen en daar blijven zitten. Dit komt doordat ze vaak uit stoffen bestaan die door het lichaam niet worden afgebroken. Onderzoek heeft aangetoond dat microplastics ontstekingen en stress op cellulair niveau kunnen veroorzaken, dat onderzoek heeft zich tot nu toe voornamelijk gericht op dieren. Hoewel er nog geen direct bewijs is voor ernstige schade bij mensen, wijzen experts erop dat baby’s, met hun kwetsbare immuunsysteem, extra risico lopen.
Wat kun je doen om blootstelling aan microplastics te verminderen?
Gelukkig zijn er verschillende stappen die je als ouder kunt nemen om de blootstelling van je baby aan microplastics te verminderen. Hier zijn enkele praktische tips:
1. Vermijd plastic flessen
Onderzoek toont aan dat polypropyleenflessen een belangrijke bron van microplastics zijn. Kies daarom voor glazen babyflessen, een veilig en microplasticvrij alternatief.
2. Verwarm voeding niet in plastic
Het opwarmen van babyvoeding in plastic bakjes of flessen kan leiden tot de afgifte van microplastics. Gebruik liever glazen of keramische bakjes om het eten van je baby te verwarmen.
3. Kies voor biologisch en onbewerkt
Microplastics zitten helaas in de hele voedselketen, zelfs in landbouwproducten. Hoewel biologisch voedsel niet per se microplasticvrij is, bevatten bewerkte voedingsmiddelen soms meer toegevoegde microplastics door verpakkingen en productieprocessen. Onbewerkt voedsel kan dus een gezondere keuze zijn.
Lees verder onder de advertentie
4. Gebruik waterfilters
Kraanwater kan ook een bron van microplastics zijn. Overweeg het gebruik van een waterfilter om eventuele plasticdeeltjes uit het drinkwater te halen, vooral als je flesvoeding klaarmaakt.
5. Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten
Sommige verzorgingsproducten, zoals shampoos en lotions, bevatten microplastics. Kies producten met natuurlijke ingrediënten om te voorkomen dat je baby onnodig in aanraking komt met deze deeltjes.
Lees verder onder de advertentie
Actuele onderzoeken en de toekomst
De afgelopen jaren is de bezorgdheid over microplastics sterk toegenomen. Dit heeft geleid tot een golf van wetenschappelijk onderzoek, zoals het baanbrekende onderzoek van Trinity College Dublin dat ontdekte dat baby’s tot miljoenen microplasticdeeltjes per dag kunnen binnenkrijgen door flesvoeding. Hoewel er nog veel onbekend is over de langetermijngevolgen, suggereren wetenschappers dat voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden, zoals het wijzigen van bereidingsmethoden en het gebruik van glas in plaats van plastic.
Lees verder onder de advertentie
De impact van kleine aanpassingen
Hoewel microplastics alomtegenwoordig zijn, kunnen simpele aanpassingen in je dagelijkse routine de blootstelling van je baby drastisch verminderen. Het is onmogelijk om microplastics volledig te vermijden, maar elke stap richting minder blootstelling helpt om de gezondheid van je baby te beschermen.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Zodra je als moeder denkt dat je alles onder controle hebt, gaat het mis. Het overkwam ook de 32-jarige Fien. Ze maakte een gigantische smakkerd met de fiets, haar peuter én haar baby. Maar dat was volgens haar nog niet eens het ergste, want wat er daarna gebeurde zorgde voor nóg meer frustratie.
Sommige kinderen zijn zó aan hun moeder gehecht dat je bijna zou denken dat er een onzichtbaar touwtje tussen hen in zit. Heb jij zo’n moederskindje? Astrologen beweren dat dit te maken kan hebben met het sterrenbeeld van je kind.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Kleine financiële misverstanden kunnen onverwacht grote gevolgen hebben voor persoonlijke relaties. Zo betekende een Tikkie van 7,50 euro het einde van een vriendschap voor Elanor.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Je zou denken dat de royals alles in huis hebben wat hun hartje begeert én nog een beetje meer. Maar wanneer Koningin Máxima terugblikt op haar tijd als kersverse moeder, doet ze een bijzondere onthulling.