Het leed dat bekkenpijn heet… Maar liefst 80 procent van de zwangere vrouwen krijgt in meer of mindere mate te maken met bekkenpijn, maar een eenduidige oorzaak voor bekkenpijn is niet bekend. Daar willen onderzoekers van Beter Begrip van Bekkenpijn verandering in brengen!
Lees verder onder de advertentie
Wat is bekkenpijn?
Met bekkenpijn wordt pijn in de gehele bekkenregio bedoeld, dus alles tussen je onderste rib en je bilplooi. Dus ook pijn in de onderrug valt onder bekkenpijn. Niet te verwarren met bekkeninstabiliteit, overigens. Enorm veel zwangere vrouwen krijgen last van hun bekken tijdens de zwangerschap. Maar waarom krijgt nou de één wel last van het bekken, sommige al meteen in de eerste paar weken van de zwangerschap, een ander pas aan het eind, en weer een ander helemaal niet?
Er worden wel enkele oorzaken voor genoemd, zoals hormoonhuishouding en de houding van de vrouw, maar de meeste genoemde oorzaken zijn niet wetenschappelijk bewezen. De onderzoekers van de Faculteit Gedrag- en Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam werken daarom samen met het Instituut Bewegingsstudies van de Hogeschool Utrecht in een grootschalig, landelijk onderzoek, om nu juist eens wél de daadwerkelijke redenen wetenschappelijk onderbouwd vast te stellen.
Gevolgen
Bekkenpijn kan enorme gevolgen hebben voor zwangere vrouwen. Sommige vrouwen kunnen niet meer sporten of werken en belanden halverwege de zwangerschap thuis omdat ze bedrust moeten houden. Als je al kinderen hebt, is het natuurlijk heel naar als je niet meer in staat bent zelf voor hen te zorgen. En laten we wel wezen, negen maanden is nogal lang als je ineens niks meer mag of kan… Ook is het niet bij iedereen het geval dat alle klachten ineens als sneeuw voor de zon verdwijnen na de bevalling, zoals wel vaak gedacht wordt. Daarom is het goed dat hier nu eens grootschalig en langdurig onderzoek naar gedaan wordt!
De onderzoekers van Beter Begrip van Bekkenpijn benaderen verloskundigenpraktijken door het hele land om genoeg participanten te vinden. Als je meedoet aan het onderzoek, vul je verschillende vragenlijsten in, vanaf de eerste acht weken zwangerschap tot het eerste halfjaar postpartum. Deze uitgebreide vragenlijsten vul je gewoon thuis in, dus het is relatief laagdrempelig om mee te doen. Je hoeft geen last te hebben van bekkenpijn om mee te doen.
Lees verder onder de advertentie
Voor het onderzoek zijn veel vrouwen nodig om echt goede conclusies te kunnen trekken. Op die manier kunnen er wetenschappelijk onderbouwde redenen gevonden worden waar bekkenpijn door veroorzaakt wordt. En zo kan bekkenpijn dus ook beter en eerder herkend worden, en daardoor op den duur hopelijk voorkomen worden. En daar hebben alle zwangeren na jou óók nog profijt van! Schrijf je hier in om mee te doen aan het onderzoek.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.