Libresse komt met campagne ‘Never Just a Period’ – want ongesteld zijn is echt veel meer dan gewoon een beetje bloed. Onze menstruatie is heftig, en daar mag best wat meer aandacht voor komen.
Lees verder onder de advertentie
Ongesteld worden is geen kattenpis. Dat weet iedere vrouw die ooit met buikpijn in een vergadering zat, of huilend om een lege pot Nutella op de bank lag. En nu blijkt ook uit onderzoek van Libresse: meer dan de helft (53 procent) van de Nederlandse vrouwen vindt menstrueren zwaarder dan ze hadden verwacht. Jep, het ligt dus niet aan jou.
Lees verder onder de advertentie
Volgens Libresse ligt dat vooral aan een gebrek aan goede informatie en voorlichting. Want hoe kun je je zelfverzekerd voelen over je lijf, als niemand je vertelt wat er allemaal speelt daar beneden?
Eerste menstruatie = trauma-light?
Het begint al bij de eerste keer. Wereldwijd zegt 80 procent van de vrouwen dat ze zich totaal níét klaar voelden voor hun eerste menstruatie. In Nederland heeft bijna 40 procent te weinig voorlichting gehad over wat er in hun lijf gebeurt. En wereldwijd? Meer dan de helft.
Slechts 1 op de 10 meisjes ziet haar eerste menstruatie als iets positiefs, terwijl driekwart (!) het als iets negatiefs ervaart. Geen wonder, als je alleen van een onhandige biologieposter moet leren wat een baarmoeder is. Laat staan je hormonen en de invloed die hormonen kunnen hebben op je gemoedstoestand.
Lees verder onder de advertentie
Tekort aan kennis
En het blijft niet bij de eerste keer. Veel vrouwen zijn in de war als hun cyclus niet precies 28 dagen is, of als het bloed bruin of zwart is in plaats van rood. Eén op de twee schrikt van tussentijds bloedverlies. Ook afscheiding zorgt vaak voor vragen. En eerlijk: wie heeft er ooit uitleg gekregen over wát afscheiding eigenlijk is?
Alsof dat nog niet genoeg is, voelen veel vrouwen zich ook nog eens ongemakkelijk om over hun menstruatie te praten met de huisarts. Bijna een derde van de Nederlandse vrouwen zegt dat ze zich niet serieus genomen voelen. En dan ga je dus zelf Googelen. Of scrollen op TikTok, waar 43 procent van de vrouwen info haalt over hun lichaam. Niet bepaald de beste bron voor medisch advies…
Lees verder onder de advertentie
Menopauze? Ook geen idee
De kennisachterstand stopt niet bij het stoppen van je menstruatie tijdens de menopauze. Wist jij wat perimenopauze was? Nee? Je bent niet de enige: 90 procent van de menstruerende vrouwen wereldwijd weet er weinig tot niks over. Dat moet echt anders.
Laten we dit taboe doorbreken
Daarom lanceert Libresse de campagne Never Just a Period. Een ode aan het echte verhaal achter menstruaties. Van je allereerste maandverband tot opvliegers en beyond. Met onderwijs op scholen, samenwerking met NGO’s, en open gesprekken met echte vrouwen over hun lijf. Het is onderdeel van wie we zijn — en het wordt tijd dat de wereld dat ook snapt.
Lees verder onder de advertentie
Deze gynaecoloog wil meer aandacht rondom extreme menstruaties. Je kunt zelf testen of je hier last van hebt. Hoe? Dat lees je hier.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag