Uit nieuwe cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat jaarlijks maar liefst 40 miljoen vrouwen wereldwijd last krijgen van postnatale aandoeningen na hun bevalling. Ieder jaar bevallen er zo’n 140 miljoen vrouwen, dus het gaat om meer dan een kwart.
Lees verder onder de advertentie
Postnatale aandoeningen
Dat bevallen in de meeste gevallen geen pretje is, dat is natuurlijk wel bekend. ‘Even afzien en dan krijg je er iets heel moois voor terug’, wordt er vaak gedacht. Maar dat het zo simpel niet ligt, blijkt nu wel uit deze schokkende cijfers. Ontzettend veel vrouwen houden hele vervelende klachten over aan hun bevalling en daar moet meer erkenning voor komen, vinden experts.
Lees verder onder de advertentie
Pijn, angsten en depressies
Het onderzoek van de WHO werd donderdag gepubliceerd in het vakblad The Lancet Global Health. Hierin worden klachten als angsten, depressies, pijn bij het vrijen, pijn in de onderrug, incontinentie, bevallingsangst en secundaire onvruchtbaarheid beschreven. Deze klachten kunnen maanden of zelfs jarenlang aanhouden.
Lees verder onder de advertentie
Dagelijks lijden
Pascale Allotey, directeur seksuele en reproductieve gezondheid en onderzoek bij de WHO, zegt hierover: “Veel van die aandoeningen veroorzaken heel wat lijden, zowel emotioneel als fysiek, in het dagelijkse leven van vrouwen, tot lang na de geboorte. En toch worden ze in het algemeen niet genoeg erkend, herkend en gerapporteerd.”
Lees verder onder de advertentie
Betere toegang tot zorgverleners
Ze vervolgt: “Vrouwen moeten tijdens hun leven, ook buiten het moederschap, toegang hebben tot zorgverleners die naar hun bezorgdheden luisteren en aan hun noden tegemoetkomen, zodat ze niet alleen de bevalling overleven maar ook van een goede gezondheid en levenskwaliteit kunnen genieten.”
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.