In de wintermaanden kan de temperatuur ’s nachts flink dalen. Maar hoe weet je of je kindje het écht niet te koud heeft in bed? Twee kinderslaapcoaches delen belangrijke signalen waaraan je kunt zien dat het misschien tijd is voor een extra laagje of een warme slaapzak.
Lees verder onder de advertentie
Als ouder wil je niets liever dan dat je kindje lekker warm en comfortabel slaapt. Deze zeven signalen vertellen je meer over het comfort van je kleintje volgens slaapexperts Janine Nuttycombe en Lianne van Vliet.
Lees verder onder de advertentie
Zo check je of kindje het te koud heeft in bed
1. Koude borst of nekje
Voel eens aan de nek van je kind. Deze plekken zijn een goede graadmeter voor hun temperatuur. Als ze fris of koud aanvoelen, is dat een duidelijk teken dat ze meer warmte nodig hebben. Kinderslaapcoach Janine Nuttycombe tipt: “Check ook de borst om te bepalen of je kindje het koud heeft.”
Lees verder onder de advertentie
2. Rusteloos slapen
Je kindje draait, woelt en lijkt geen fijne slaaphouding te kunnen vinden. Herkenbaar? Een van de redenen kan zijn dat ze het te koud hebben, legt Nuttycombe uit op Instagram. Kou zorgt ervoor dat het lichaam niet goed tot rust komt, waardoor slapen oncomfortabel wordt. “Ook slapen ze niet diep en kunnen ze vroeger wakker worden in de ochtend.”
Kruipt je kleintje vaak in het hoekje van het bed? Dan kan dit volgens Nuttycombe een teken zijn dat ie het te koud heeft. Kijk ook of je kind niet op de tocht ligt.
4. Poepluier en slaaphouding
Ook slaapexpert Lianne deelt op Instagram haar advies. Er zijn namelijk nóg een paar signalen die duidelijk maken dat je kindje het ’s nachts te koud heeft, komen ze:
Lees verder onder de advertentie
Je kindje is vaak wakker tussen 3.00 en 5.00 uur;
Je kindje wordt wakker met een poepluier;
Je kindje ligt vaak op de buik met de armpjes onder het lijfje en de billen omhoog.
Wat kun je doen?
We snappen dat het lastig is om te zien of kindje het eigenlijk te koud heeft in bed. Blijkt het dat je kindje het te fris vindt in bed? Check dan even de TOG-waarde van het slaapzakje. “Deze waarde geeft aan hoe warm de slaapzak is”, vertelt Janine. “Check ook de kamertemperatuur om de juiste slaapzak te kiezen. De ideale kamertemperatuur ligt tussen de 16 en 18 graden.” Goed om te weten!
Zodra je als moeder denkt dat je alles onder controle hebt, gaat het mis. Het overkwam ook de 32-jarige Fien. Ze maakte een gigantische smakkerd met de fiets, haar peuter én haar baby. Maar dat was volgens haar nog niet eens het ergste, want wat er daarna gebeurde zorgde voor nóg meer frustratie.
Sommige kinderen zijn zó aan hun moeder gehecht dat je bijna zou denken dat er een onzichtbaar touwtje tussen hen in zit. Heb jij zo’n moederskindje? Astrologen beweren dat dit te maken kan hebben met het sterrenbeeld van je kind.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Kleine financiële misverstanden kunnen onverwacht grote gevolgen hebben voor persoonlijke relaties. Zo betekende een Tikkie van 7,50 euro het einde van een vriendschap voor Elanor.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Je zou denken dat de royals alles in huis hebben wat hun hartje begeert én nog een beetje meer. Maar wanneer Koningin Máxima terugblikt op haar tijd als kersverse moeder, doet ze een bijzondere onthulling.