In Nederland lijden ongeveer 123.000 vrouwen aan migraine en jaarlijks komen daar zo’n 28.000 vrouwen bij. Een veelvoorkomende ziekte dus, die na een bevalling mogelijk in ernst toeneemt. Onderzoekers hebben namelijk aangetoond dat een slechte nachtrust de kans op een migraineaanval vergroot.
Lees verder onder de advertentie
In totaal wordt geschat dat tussen de 5 en 10 procent van de Nederlanders lijdt aan migraine, met gemiddeld twee migraineaanvallen per maand. De symptomen van een migraineaanval zijn:
Ernstige bonzende hoofdpijn aan een zijde van het hoofd.
Geen licht en geluid kunnen verdragen.
Bijverschijnselen als misselijkheid of het zien van vlekken.
Hoe lang een aanval duurt verschilt heel erg. Het kan vier uur zijn, maar ook drie dagen.
Migraine en slaaptekort
Heb jij soms last van migraine en heb je net een kind gekregen? Dan is het goed om te weten dat de kans op migraineaanvallen groter is wanneer je slecht slaapt. Slechte nachten zijn voor veel ouders met jonge kinderen namelijk meer regel dan uitzondering.
Lees verder onder de advertentie
In een nieuw onderzoek hebben onderzoekers bekeken of er een verband bestaat tussen migraineaanvallen, slaapkwaliteit en energieniveaus. De deelnemers aan het onderzoek registreerden dagelijks informatie in een digitaal dagboek over hun energieniveau, slaap en waargenomen slaapkwaliteit.
22 procent meer kans
Een van de belangrijkste onderzoeksresultaten toonde aan dat deelnemers die de avond ervoor een verminderde slaapkwaliteit ervoeren, 22 procent meer kans hadden op een migraineaanval de volgende ochtend. De onderzoekers ontdekten ook dat lagere energieniveaus de dag ervoor de kans op een ochtendaanval de volgende dag met 16 procent vergrootten.
Lees verder onder de advertentie
Heb je dus weleens last van migraineaanvallen, dan is het verstandig om af en toe wat extra slaap te pakken. Extra vroeg naar bed of een middagdutje zijn geen overbodige luxe, maar dragen écht bij aan je gezondheid.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag