Gebroken nachten, slaapregressies of night terrors: er zijn genoeg redenen op te noemen waarom je als moeder in de tropenjaren diepe wallen onder je ogen hebt. Dus als er iets is om méér slaap te krijgen, wil je dat weten. Maak kennis met de nieuwste TikTok-trend sleepmaxxing.
Lees verder onder de advertentie
Wat is sleepmaxxing?
Sleepmaxxing draait om het optimaliseren van je slaaproutine – of, om het iets minder fancy te zeggen: alles uit de kast halen om beter te slapen. Denk aan slaapmaskers, dimlicht, cafeïnevrije thee en journaling. Het is eigenlijk de Marie Kondo-aanpak voor je nachtrust: je gooit de rommel eruit (lees: schermtijd, thee met cafeïne en chaos in je hoofd) en zorgt voor rust en orde. Alles voor dat optimaliseren van de schaarse uurtjes die je in bed doorbrengt en niet in de kamer van je peuter zit te wachten totdat hij (weer) in slaap is gevallen.
Lees verder onder de advertentie
Hoe pas je het thuis toe?
Goed nieuws: sleepmaxxing vereist geen dure gadgets of spirituele rituelen. De meeste dingen kun je vandaag nog proberen – ja, zelfs als je dit leest met een peuter die aan je plakt en een wasmand die schreeuwt om aandacht.
1. Dim die lichten Fel licht vlak voor het slapengaan? Geen goed idee. Je hersenen denken dan dat het nog middag is. Dim je lampen een uur voordat je naar bed gaat. Bonuspunten als je het combineert met kaarsjes. Romantisch? Misschien. Praktisch? Zeker.
2. Cafeïnevrije thee = je nieuwe beste vriend Kamille, gember of een mixje dat “Slaap Lekker” heet in sierlijke letters: als het geen cafeïne bevat, mag het. Je lichaam kalmeert, je handen hebben iets te doen dat geen telefoon vasthouden is, en het ritueel helpt je mentaal af te schakelen.
Lees verder onder de advertentie
3. Schrijf je hoofd leeg Lig je vaak te malen over boodschappenlijstjes, gesprekken van die dag op je werk en dingen die je eigenlijk al had moeten doen? Pak pen en papier. Zet een timer op vijf minuten en schrijf alles op wat in je opkomt. Binnen de sleepmaxxing-trend heet dit ‘stream of consiousness journaling’. Niet nadenken, niet editen, gewoon leegschrijven. In voor een uitdaging? Probeer dan te journallen zonder oordeel over jezelf of andere mensen.
4. Twee kussens = dubbele winst Probeer eens te slapen met twee kussens. Extra ondersteuning, minder kans op nekpijn, én het voelt een beetje alsof je in een luxe hotel slaapt. Wat wil je nog meer?
5. Slaapmasker: klein ding, groot effect Licht is een sluipmoordenaar van diepe slaap. Een simpel slaapmasker blokkeert straatverlichting en de blauwe gloed van de babyfoon. Bonus: je ziet eruit als iemand die haar leven best aardig op orde heeft.
Je hoeft geen slaapguru te worden
Sleepmaxxing is geen rocket science. Het is eigenlijk gewoon een slimme, moderne naam voor wat onze grootouders al lang wisten: rust, regelmaat en een beetje comfort doen wonderen. Dus nee, je hoeft bij deze sleepmaxxing-trend niet met de sterrenstand rekening te houden of je slaapkamer om te toveren tot een wellnessresort. Maar een beetje bewust je avondroutine aanpakken? Dat kan zomaar het verschil maken tussen “ik voel me alsof ik ben overreden door een vrachtwagen” en “wel oke-ish geslapen, maar twee keer wakker geworden van de baby!”.
Lees verder onder de advertentie
Hoewel slaaptekort helemaal niet grappig is, zijn de acties die eruit voortkomen dat soms wel. Lees hier de meest hilarische en herkenbare blunders die moeders deden toen ze doodmoe waren.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.