Dat je kind van een slush puppy meer kan oplopen dan een brain freeze, dat wist je misschien nog niet. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, daarom vertellen wij je er alles over.
Lees verder onder de advertentie
De boosdoener: glycerol
Slush puppies bestaan toch alleen uit ijs en wat siroop? Think again, het drankje bevat ook de stof glycerol. Deze stof zorgt ervoor dat het ijs in slush puppies er korrelig uitziet en dat de boel nét niet bevriest. Allemaal leuk en aardig, maar glycerol kan voor een hoop narigheid zorgen. In Schotland zijn er zelfs twee kinderen in het ziekenhuis opgenomen na een glycerolvergiftiging.
Lees verder onder de advertentie
Adviezen aan ouders
In het Verenigd Koninkrijk wordt er dan ook flink aan de alarmbellen getrokken. De Food Standards Agency (FSA), dat is de organisatie die in de UK verantwoordelijk is voor de volksgezondheid, komt met een aantal adviezen richting ouders. Eén van die adviezen luidt: geen glycerol -en dus slush puppies- voor kinderen onder de vier jaar. Daarnaast mogen verkopers geen gratis navullingen aanbieden aan kinderen onder de tien jaar.
Lees verder onder de advertentie
Symptomen van glycerolvergiftiging
Van glycerol kun je je flink ziek voelen. Zo kun je bijvoorbeeld misselijk worden, hoofdpijn krijgen, gaan trillen, zweten en verward gaan praten. In de ergste gevallen kun je flauwvallen en in shock raken. Maar dit gebeurt natuurlijk niet zomaar bij iedereen. Hoe meer je weegt, hoe minder het effect van glycerol is. Vandaar dat de maatregelen van de FSA zich vooral op kleine kinderen richten.
Lees verder onder de advertentie
Houd het bij één
Daarnaast komt een glycerolvergiftiging eerder voor bij overmatige consumptie. ANIOS Kindergeneeskunde Gian Janssen zegt daarom tegen &C: “Het risico op glycerolvergiftiging is vrij klein als je er gewoon voor zorgt dat je kinderen niet meer dan één slush puppy per keer drinken.” En als je kind er toch meer gedronken heeft? “Let dan vooral op symptomen van een te lage suiker. Als je twijfelt, raadpleeg dan altijd een arts, better safe than sorry.”
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.