
Freek Vonk vertelt waarom hij nooit vader zal worden
Kinderen worden wild als ze hem zien, maar toch ziet Neerlands bekendste tv-bioloog zichzelf niet voortplanten. In weekblad Story vertelt hij waarom er geen kleine Freekjes komen.
Zonlicht, de bron van warmte en vreugde, maar ook de boosdoener achter de meest voorkomende vorm van kanker: huidkanker. Het lijkt misschien tegendraads, maar diezelfde stralen waar we zo van genieten, kunnen ook ernstige schade aanrichten aan onze huid en die van onze kinderen.
Lees ook – Waarom babyzonnehoedjes en kinderpetten zo belangrijk zijn
Eén op de vijf Nederlanders wordt geconfronteerd met huidkanker voor ze 85 worden, een statistiek die niet te negeren valt. Het basaalcelcarcinoom voert daarbij de ranglijst aan, gevolgd door het melanoom en het plaveiselcelcarcinoom:
Het melanoom is het meest verontrustende type huidkanker vanwege zijn agressieve aard. Vroegtijdige detectie is cruciaal voor een betere prognose. Daarom is het belangrijk om regelmatig je (kinds) huid te controleren op verdachte plekjes die kunnen wijzen op huidkanker. Let vooral op de volgende veranderingen:
Voorkomen is beter dan genezen: Dermatoloog Carlijn Voorbij geeft tips tegen huidkanker
Als je een van deze veranderingen opmerkt, raadpleeg dan zo snel mogelijk een dermatoloog.
Een dermatoloog kan vaststellen of en welk type huidkanker je hebt door middel van een visuele inspectie en soms ook door weefselonderzoek. Bij dat laatste wordt een klein stukje weefsel, een biopt, afgenomen voor verder onderzoek. Op basis van deze bevindingen bepaalt de dermatoloog welke behandeling nodig is.
Lees ook: Zonkracht: hoelang mag een kind spelen als het buiten lekker weer is?
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.