Het is soms lastig voor ouders om te bepalen of hun kind echt gelukkig is, vooral naarmate ze ouder worden en hun emoties complexer worden. Toch zijn er volgens psychologen verschillende signalen die kunnen duiden op het geluk van een kind. Met Parents delen ze deze 13 tekenen.
Lees verder onder de advertentie
1. Spontaan (glim)lachen
Gelukkige kinderen lachen en glimlachen vaak spontaan. Niet alleen om grappen, maar ook tijdens kleinere dagelijkse interacties, zegt medisch directeur Katy Hopkins.
2. Speelsheid en nieuwsgierigheid
Ze tonen interesse in hun omgeving en zijn nieuwsgierig naar nieuwe ervaringen, activiteiten en de wereld om hen heen, aldus Hopkins. Ze genieten van zowel grote als kleine momenten en niet alleen van samen spelen, maar ook alleen. “Als een kind vragen stelt, enthousiast is over leren en speelt, is het een teken dat ze zich veilig en gelukkig voelen”, zegt kinderpsycholoog Harshasu Barot.
Lees verder onder de advertentie
3. Vriendschappen onderhouden
Gelukkige kinderen kunnen vriendschappen aangaan en behouden, wat duidt op sociale verbondenheid en vertrouwen, zegt Hopkins. “Sommige kinderen zijn meer introvert, anderen meer extravert in hun manier van spelen – maar beiden voelen zich vrij”, voegt klinisch professor Brandy Schumann toe.
Ze tonen vertrouwen in hun capaciteiten en nemen initiatief zonder constante begeleiding, al verschilt dat natuurlijk wel per leeftijd. Een gelukkig kind is van nature nieuwsgierig, wil graag de wereld begrijpen, risico’s nemen, nieuwe vaardigheden ontwikkelen en uitdagingen overwinnen. Ze stellen veel vragen, zegt gezinstherapeut Rachel Goldberg. “Belangrijk is dat ze niet de behoefte voelen om hun vragen te filteren uit angst dat ze als onbelangrijk worden afgedaan of worden genegeerd”, legt ze uit. “Ze aarzelen bij de mensen die dichtbij hen staan ook niet om hun gedachten te delen, omdat ze niet bang zijn om fouten te maken.”
Lees verder onder de advertentie
5. Gezonde levensstijl
Een gelukkig kind eet goed, slaapt voldoende en is fysiek actief, zegt Hopkins. “Kinderen die ongelukkig zijn, zien vaak hun slaap, dieet en activiteitsniveaus eronder lijden en hebben minder voorspelbaarheid in hun dagelijkse leven. De relatie tussen fysieke gezondheid en mentale gezondheid zijn nauw met elkaar verweven, waardoor het prioriteren van beide essentieel is voor algeheel geluk.”
Lees verder onder de advertentie
6. Zoeken naar affectie en verbinding
Volgens Hopkins voelen gelukkige kinderen zich vaak geliefd en veilig, en uiten dit door middel van knuffels of liefdevolle woorden. Ook legt klinisch directeur Ariana Hoet uit dat isolatie een duidelijk teken is dat er iets mis kan zijn. “Een gelukkig kind zal interesse tonen in anderen en in het dagelijks contact.”
Lees verder onder de advertentie
Schrijf je in voor de Kek nieuwsbrief
Meer Kek Mama in je inbox, speciale (win)acties, kortingen en exclusieve interviews. Die wil je niet missen!
7. Uitdrukken van dankbaarheid
Blije kinderen uiten hun dankbaarheid voor zelfs de kleinste dingen: een maaltijd, een speeldate met een vriendje of een nieuw paar schoenen. Ze zijn positief over zichzelf en anderen. “Kinderen die positief over zichzelf praten en de wereld door een positieve lens bekijken, zijn doorgaans gelukkiger dan kinderen die een negatieve kijk op zichzelf en de wereld om hen heen hebben”, legt Hopkins uit.
Lees verder onder de advertentie
8. Motivatie en zelfvertrouwen
Ze zijn gemotiveerd om doelen te bereiken en tonen veerkracht bij tegenslagen. “Ze zien misschien iemand iets bereiken of doen wat er moeilijk uitziet en voelen zich geïnspireerd om het zelf te proberen”, legt Goldberg uit. “Zelfs als ze het nooit helemaal bereiken en na een korte periode van interesse opgeven, is dat niet per se negatief. Alleen al de wens om moeite te doen na het zien van iets uitdagends is een teken van vertrouwen in zichzelf.”
Lees verder onder de advertentie
9. Creativiteit
Als je creatieve expressie ziet bij je kind, is dat vaak een teken van geluk, zegt Barot. Dit kan zich op veel manieren uiten, zoals tekenen, verhalen vertellen, bouwen of fantasierijk spelen.
Blije kinderen kunnen enthousiast zijn voor anderen, met name leeftijdsgenoten of broers en zussen, zegt Goldberg. “Als een broer of zus iets presteert, geprezen wordt of iets nieuws krijgt, kunnen ze zich oprecht blij voelen in plaats van direct jaloers te zijn.”
Dit betekent overigens niet dat kinderen niet aan eerlijkheid kunnen twijfelen of zich geen zorgen kunnen maken over hun eigen situatie, zegt ze. Ook jaloers zijn hoort erbij.
11. Veilige uiting van verschillende emoties
Geluk is slechts een van de vele emoties die een kind kan ervaren. Het is onrealistisch om te verwachten dat ze altijd gelukkig zijn. In plaats daarvan hangt het algehele geluk van een kind af van het gevoel veilig, geliefd en vrij te zijn om zichzelf te zijn, zegt Barot. “Het gaat er niet om dat een kind constant gelukkig is, maar om zich stabiel, nieuwsgierig en in staat te voelen om een breed scala aan emoties te ervaren en te uiten in een ondersteunende omgeving.”
Lees verder onder de advertentie
Niet altijd gelukkig
Vinkt jouw kind niet alle boxen aan? Geen paniek. De psychologen benadrukken dat als je kind niet aan alle punten ‘voldoet’ het niet direct betekent dat je kind ongelukkig is. Behalve dat het per leeftijd verschilt, is het ook belangrijk om te beseffen dat kinderen niet altijd gelukkig hoéven te zijn. Net zoals volwassenen niet altijd (even) gelukkig zijn en slechte dagen kunnen hebben.
Lees verder onder de advertentie
Het ervaren en leren omgaan met verschillende emoties is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Ouders kunnen het geluk van hun kinderen bevorderen door een ondersteunende en stabiele omgeving te creëren, speelsheid aan te moedigen en veerkrachtig te zijn, aldus de experts.
Ook benieuwd hoe sterk jouw relatie volgens psychologen is? Doe hier de (korte en snelle!) test.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag