De bevalling, het moment waarop je kind voor het eerst kennismaakt met de wereld. Veel vrouwen bevallen in het ziekenhuis, maar ook thuis bevallen is een mogelijkheid. Sommige vrouwen kiezen hier bewust voor, maar waarom eigenlijk en hoe vaak gebeurt dit?
Lees verder onder de advertentie
Thuis bevallen is iets typisch Nederlands. Nederland is namelijk een van de enige landen waarin vrouwen thuis kunnen bevallen onder begeleiding van een verloskundige. Het percentage thuisbevallingen lag in 2023 op 14 procent, in coronatijd kozen zelfs nog meer vrouwen voor een thuisbevalling. Thuis bevallen is helemaal veilig. Onder begeleiding van een verloskundige is het zelfs even veilig als in het ziekenhuis bevallen, blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC.
Lees verder onder de advertentie
Voordelen
Vrouwen die thuis bevallen doen dit om verschillende redenen. Zo heb je thuis vaak toch een meer ontspannen gevoel dan onder het TL-licht van het ziekenhuis. Niet al puffend te hoeven haasten is natuurlijk ook heel fijn. In andere landen wordt er in het ziekenhuis vaak een ruggenprik gegeven. Dit is in Nederland niet standaard, dus als je de ruggenprik niet nodig denkt te hebben, is thuis bevallen zeker een goede optie. Na de bevalling nog helemaal naar huis terugrijden is gelukkig ook niet nodig. Je kunt gelijk onder je eigen douche stappen om jezelf op te frissen.
Waarom hebben deze moeders gekozen voor een thuisbevalling?
Via Mamaplaats vertellen meerdere moeders over waarom zij ervoor hebben gekozen om thuis te bevallen.
mamajork: ‘Thuis is mijn eigen plekje, daar voel ik me het meest op mijn gemak. Ook wist ik van tevoren al dat ik geen pijnbestrijding wilde. Vanuit mijn omgeving heb ik al meerdere positieve verhalen over thuisbevallingen gehoord, dus ik had er vertrouwen in. Natuurlijk kan er altijd wat gebeuren waardoor je toch naar het ziekenhuis moet, maar dan is het niet anders.’
ourmiracleofnature: ‘Het voelt natuurlijk en vertrouwd om thuis te bevallen. Het verhaal dat je zonder medische redenen in het ziekenhuis kan bevallen, maar dat hier wel kosten aan verbonden zijn, heeft mij doen overtuigen. Ik ben niet ziek en ik ben een gezonde vrouw. Mijn kleintje is in orde. Kortom, ik ga het doen!’
MP89: ‘Mijn vorige (eerste) bevalling in het ziekenhuis is zo goed verlopen, dat ik besluit om deze komende bevalling thuis te doen. Ik voel me zelfverzekerd en lichamelijk goed genoeg om dit zonder pijnstilling thuis te doen.’
Eerlijke praat: ‘Bij mijn vorige bevalling moest ik met persweeën toch naar het ziekenhuis. Die ervaring was minder leuk. Durfde ik het nu aan om thuis te bevallen? Na veel gesprekken met mijn partner en de verloskundige koos ik voor een thuisbevalling. Ik wilde niets liever dan thuis bevallen, want dat voelde veilig. Ik moest het zelf doen dus koos ik ervoor om op mijn gevoel te vertrouwen.’
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.