Het OMT dringt er bij kinderdagverblijven op aan om onder andere broertjes en zusjes van mazelenpatiënten buiten te houden. Dit komt door de stijging van het aantal besmettingen. Volgens de gegevens van het RIVM zijn er sinds het begin van 2024 al 64 meldingen geweest.
Lees verder onder de advertentie
Het RIVM en het Outbreak Management Team (OMT) geven het advies aan kinderdagverblijven om broertjes en zusjes van kinderen met mazelen te weren totdat de patiënt niet langer besmettelijk is. Gewoonlijk duurt deze besmettelijke periode ongeveer twee weken. Daarnaast wordt benadrukt dat groepen binnen kinderdagverblijven zo min mogelijk contact met elkaar moeten hebben als er sprake is van een besmetting.
Lees verder onder de advertentie
Regionale uitbraak
Het RIVM benadrukt dat er op dit moment geen sprake is van een acute noodsituatie. Momenteel is er slechts sprake van een regionale uitbraak, en nog geen landelijke crisis. Toch zijn er redenen tot bezorgdheid, voornamelijk vanwege de gestaag dalende vaccinatiegraad, zowel in Nederland als in heel Europa. Daarnaast doet zich in Nederland doorgaans elke tien à vijftien jaar een mazelenuitbraak voor. De laatste uitbraak was in 2013 en 2014. Nu, met meerdere meldingen van mazelen, heeft het OMT opnieuw bijeen moeten komen om de situatie te bespreken.
Lees verder onder de advertentie
Inhalen van gemiste vaccinaties
Er wordt ingezet op het vereenvoudigen van het inhalen van gemiste vaccinaties, vooral voor kinderen. Het BMR-vaccin, tegen bof, mazelen en rodehond, staat hierbij centraal. Het OMT raadt GGD’s aan om extra voorraad van dit vaccin aan te houden, zodat ze kunnen inspelen op een plotselinge vraagpiek. Daarnaast is er het advies aan de GGD om nauwlettend toezicht te houden op gevallen van mazelen en snel in te grijpen op kinderdagverblijven als dat nodig is. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bepalen of kinderen in aanmerking komen voor een vervroegde vaccinatie.
Vervroegd vaccineren is niet de eerste keus. Het Rijksvaccinatieprogramma bevat twee BMR-prikken voor kinderen. De eerste, op veertien maanden, biedt 95 procent bescherming. Op negenjarige leeftijd volgt de tweede, die de bescherming verhoogt tot 99 procent. De eerste prik is het meest effectief op veertien maanden, voor optimale en langdurige bescherming. Er zijn aanwijzingen dat het immuunsysteem sterker reageert op het mazelenvaccin wanneer de eerste dosis na het eerste jaar wordt gegeven. Bovendien produceren vervroegd gevaccineerde kinderen minder antistoffen dan kinderen die op veertien maanden zijn gevaccineerd.
Lees verder onder de advertentie
Kinderen met verhoogd risico
Vervroegd vaccineren heeft bij eerdere mazelenuitbraken, zoals die in 2013-2014, niet optimaal gewerkt. Slechts 57 procent van de uitgenodigde kinderen kreeg een vervroegde vaccinatie, wat naar schatting enkele tot honderden gevallen van mazelen heeft voorkomen, aldus het RIVM. In specifieke gevallen kan de GGD echter toch overwegen om vervroegd te vaccineren. Voor kinderen met een hoog risico op blootstelling aan mazelen kan de snelle bescherming zwaarder wegen dan het risico op verminderde antistofniveaus op lange termijn.
In Europa zijn op dit moment mazelenepidemieën gaande in Oostenrijk, Frankrijk en Roemenië. Vooral in Roemenië verspreidt het virus zich snel: tussen 5 maart en 7 april werden maar liefst 4.154 gevallen gemeld, met helaas vier dodelijke slachtoffers tot gevolg. In Nederland zijn er dit jaar 64 meldingen geweest.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.