Traphekjes, autostoeltjes en een helm op bij het fietsen: veiligheid voor alles, als het om je kinderen gaat. Toch hangen er in veel huizen nog geen koolmonoxidemelders. Terwijl dit toch zo ontzettend belangrijk is. Waar kun je ze ’t beste laten?
Lees verder onder de advertentie
Wat is koolmonoxide?
Koolmonoxide is een gevaarlijk gas. Je kunt het niet ruiken, proeven of zien. Als je koolmonoxide inademt kunt u klachten krijgen, zoals hoofdpijn, misselijkheid en moeheid. Als je teveel koolmonoxide inademt kun je bewusteloos raken en zelfs overlijden. Koolmonoxide kan ontstaan bij elk verbrandingstoestel. In huis zijn dat verwarmingstoestellen, warmwatertoestellen, kooktoestellen. De juiste plek voor het monteren van een koolmonoxidemelder is daar waar de koolmonoxide zich bevindt. En dat verschilt per ruimte.
Daarom is het verstandig om een koolmonoxide melder in je huis te hangen of juist laag neer te leggen. Deze detecteert koolmonoxide en slaat alarm na het meten van een verhoogde concentratie van het gas.
Lees verder onder de advertentie
Wat is de beste plek om een melder op te hangen?
In een ruimte met een verbrandingstoestel
Heeft de ruimte een verbrandingstoestel en een recht plafond? Als er in de ruimte een kachel, CV ketel of geiser bevindt, plaats dan de koolmonoxidemelder boven dit apparaat of tegen het plafond.
Lees verder onder de advertentie
Op een horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de CO-bron
Centraal in de ruimte
Op minimaal 30 centimeter van omliggende muren
Niet naast aanwezige luchtinlaten of luchtuitlaten of andere objecten aan het plafond
Heb je een schuin plafond? Plaats de CO-melder tegen het schuine gedeelte.
In een ruimte zonder een verbrandingstoestel
Op ademhoogte, de hoogte waarop je activiteit uitvoert, zoals op slaaphoogte of zithoogte
Niet naast luchtinlaten of luchtuitlaten
Niet achter objecten zoals gordijnen en kasten
Is er géén verbrandingsunit in de ruimte, dan zal koolmonoxide zich vermengen met lucht. Plaats dan de koolmonoxidemelder op adem- of ooghoogte tegen de muur. Koolmonoxide is namelijk pas gevaarlijk als je het inademt.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag