Weet je nog hoe we vroeger de hele dag buiten speelden? Hutten bouwen, slootje springen, door de modder rollen alsof we kleine varkentjes waren? Nou, guess what: dat was dus goed voor ons. Hiermee verklein je de kans op astma en allergieën bij je kind.
Lees verder onder de advertentie
Onze moeders dachten misschien dat we gewoon wandelende wasmand-vullers waren, maar ondertussen trainden we ons afweersysteem als pro’s. En nu? Nu zitten kids vaak binnen met tablets en antibacteriële gel alsof de wereld één groot besmettingsgevaar is. Het resultaat hiervan is dat er steeds meer kinderen astma en allergieën krijgen. Maar er is goed nieuws: de Finnen hebben ontdekt hoe je dat kunt voorkomen. En nee, je hoeft niet per se naar een blokhut in het bos te verhuizen.
Lees verder onder de advertentie
Finland flikt het ‘m
In Finland (het land van bossen, meren en mensen die zonder moeite in ijskoud water springen) hebben ze een plan bedacht om astma en allergieën terug te dringen. En het werkt. De afgelopen tien jaar is het aantal ziekenhuisopnames door astma daar gehalveerd. Terwijl in de rest van de wereld steeds meer kinderen benauwd rondlopen, houden de Finnen het netjes onder controle. Hoe? Door kinderen simpelweg vaker in de natuur te laten spelen.
Lees verder onder de advertentie
Modder is het nieuwe superfood
Volgens de Finse professor Tari Haahtela is het probleem dat we te schoon leven. Kinderen komen nauwelijks meer in aanraking met de natuur. Hun afweersysteem krijgt geen training meer en raakt helemaal in de war. Het gevolg? Een overdreven reactie op pollen, stof en andere onschuldige dingen.
Lees verder onder de advertentie
De oplossing is simpel: meer groen, meer zand, meer modder. Want in de natuur zitten microben – minuscule beestjes die ons immuunsysteem helpen. Klinkt vies? Misschien. Maar het werkt.
Wat kun je zelf doen?
Je hoeft heus niet meteen een koe in de achtertuin te zetten of je kind in een hooiberg te laten slapen. Kleine aanpassingen kunnen al helpen:
Minder tegels, meer gras in de tuin (En nee, kunstgras telt niet).
Laat je kind lekker in de aarde wroeten (Wasmanden zijn er niet voor niets).
Bezoek vaker een kinderboerderij of een stadsmoestuin.
Gooi die antibacteriële doekjes wat minder snel in de strijd.
Laat je kind spelen met zand waar wat bosgrond doorheen zit.
Neusspray met boerderijstof? Ja, echt.
En alsof dat nog niet genoeg is: wetenschappers hebben ontdekt dat stof van een boerderij een beschermend effect heeft op de longen. Zo goed zelfs dat er gewerkt wordt aan een neusspray met die stof. Wie had gedacht dat boerderijsnuifjes dé toekomst zouden zijn?
Ook melk speelt een rol. Minimaal bewerkte koemelk blijkt te helpen tegen allergieën. En een bepaald aminozuur (L-Tyrosine) heeft een beschermend effect op de longen.
Gewoon weer ouderwets buiten spelen
Dus, moraal van het verhaal: gooi die kids naar buiten. Laat ze vies worden. Geef ze een schep en een emmer en laat ze moddersoep maken. Want terwijl jij misschien een extra was draait, bespaar je ze op de lange termijn een hoop snotneuzen en pufjes. En dát is toch een stuk belangrijker dan een schone broek.
Lees verder onder de advertentie
Meer weten over het Finse onderzoek en de impact van natuur op astma? Lees het volledige artikel hier!
Gratis Mombag!
Jouw nieuwe everyday bag, nu gratis bij een Kek Mama abonnement
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag