Vrouwen slikken ‘m al decennialang, vooral om niet zwanger te worden. Maar de anticonceptiepil blijkt nu een ander onverwacht voordeel te hebben. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen na het slikken van de pil minder kans hebben op eierstokkanker.
Lees verder onder de advertentie
Hoewel de anticonceptiepil tegenwoordig nogal onder vuur ligt, blijkt het voorbehoedsmiddel nu ook een ander voordeel te hebben. Wetenschappers van de Universiteit van Zuid-Australië hebben ontdekt dat vrouwen die de anticonceptiepil hebben geslikt minder kans hebben op eierstokkanker. En dat is goed nieuws, want deze ziekte wordt vaak laat ontdekt en heeft daardoor een lage overlevingskans.
Lees verder onder de advertentie
Minder risico op eierstokkanker
De onderzoekers doken in een grote hoeveelheid data van de UK Biobank (220.000 vrouwen en 3.000 verschillende gezondheidskenmerken) en kwamen tot een verrassende conclusie: vrouwen die ooit de pil hebben geslikt, hebben maar liefst 26 procent minder kans op het ontwikkelen van eierstokkanker. Heb je na je 45e de pil geslikt? Dan daalt het risico met maar liefst 43 procent.
Het geheim zit waarschijnlijk in het verminderen van het aantal eisprongcycli. Minder vaak een eisprong betekent minder belastend voor de eierstokken. Het lijkt erop dat dit de kans op het ontstaan van tumoren verkleint. Professor Elina Hyppönen, hoofdauteur van het onderzoek dat gepubliceerd werd in het vakblad International Journal of Gynecological Cancer, benadrukt dat dit een belangrijke ontdekking is: “Deze analyses bieden concrete aanknopingspunten om eierstokkanker te voorkomen.”
Lees verder onder de advertentie
Meer ontdekkingen
Maar er is meer. Zo vonden de onderzoekers biologische signalen die al ruim twaalf jaar voor de diagnose zichtbaar zijn in het bloed. Denk aan veranderingen in rode bloedcellen en bepaalde leverenzymen. Deze alarmbellen kunnen in de toekomst mogelijk helpen om eierstokkanker eerder op te sporen. Ook je levensstijl blijkt invloed te hebben: vrouwen met een gezond gewicht lopen minder risico, net als vrouwen die twee of meer kinderen hebben gekregen.
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Lage overlevingskans
In Nederland krijgen jaarlijks ruim 1.400 vrouwen de diagnose eierstokkanker, blijkt uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Eierstokkanker is een van de meest verraderlijke vormen van kanker. De symptomen, zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn, vaker moeten plassen of sneller vol zitten na het eten, zijn vaak zo vaag dat je ze makkelijk wegwuift. En dat draagt bij aan sombere overlevingskansen. Waar na vijf jaar 38 procent van de patiënten nog leeft, overleeft minder dan 30 procent de ziekte tien jaar na diagnose.
Lees verder onder de advertentie
‘Blijf alert’
“Als we de ziekte vroeg ontdekken, stijgt de overlevingskans naar meer dan 90 procent”, benadrukt onderzoeker Amanda Lumsden. Hyppönen pleit voor vervolgonderzoek, maar geeft ook een paar belangrijke tips: blijf alert op signalen van je lichaam en onderhoud een gezond gewicht.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.