Honing lijkt hét perfecte ingrediënt om je keel mee te smeren tijdens een verkoudheid of een boterham mee te beleggen. Maar voor baby’s is dat een ander verhaal. Wist je dat honing voor kinderen onder de één jaar gevaarlijk kan zijn? Wij leggen het je uit.
Lees verder onder de advertentie
Heerst er griep of een verkoudheid, dan kan een theelepel honing de keel goed verzachten. Maar is je kleintje jonger dan één jaar, geef hem of haar dan nooit honing. Het zoete goedje kan namelijk sporen bevatten van een bacterie waar baby’s gevoelig voor zijn.
Lees verder onder de advertentie
Voedselvergiftiging
Het gaat om de bacterie Clostridium botulinum. Voor volwassenen en oudere kinderen is dat meestal geen probleem, maar voor kinderen jonger dan één jaar kan het leiden tot een zeldzame, maar gevaarlijke vorm van voedselvergiftiging, oftewel infantiel botulisme.
Dit komt doordat de darmen van baby’s nog niet volledig ontwikkeld zijn en zich niet goed kunnen verdedigen tegen deze bacterie. De ziekte breekt altijd pas door na een aantal dagen. Voor die tijd kunnen deze verschijnselen optreden: verzwakte spieren, verminderde eetlust, verstopping en sloomheid. In ernstige gevallen kan het voor je kleintje levensbedreigend zijn.
Lees verder onder de advertentie
Geen honing voor baby’s
Het goede nieuws is dat je het heel makkelijk kunt voorkomen: geef je baby simpelweg geen honing als-ie nog geen één jaar is. Ook geen scheutje honing in de fles of honing in de fruithapjes. Hoe lekker het ook kan zijn, het is een no-go voor baby’s. Wacht liever tot je kindje wat ouder is en een sterker immuunsysteem heeft.
Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan kun je gelukkig wel zonder problemen genieten van een scheutje honing. Wat je beter niet kunt eten en drinken als je borstvoeding geeft? Dat lees je hier.
Help, mijn kind heeft honing gegeten
Heeft je je baby toch een likje honing gegeten? Houd je kleintje de komende uren dan goed in de gaten. Merk je dat je baby minder actief is, moeite heeft met drinken of slap aanvoelt? Neem dan direct contact op met een arts.
Gelukkig is honing na het eerste levensjaar helemaal veilig om te eten. Dus zet die pot honing nog even op een hoog keukenschap. Zodra je kleine hummel het eerste verjaardagskaarsje mag uitblazen, kun je het naar hartenlust smeren.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag