Back to school, back to work! Is je verlof voorbij en ga je voor het eerst kolven op je werk? Dit kan best spannend zijn.
Lees verder onder de advertentie
Want wat moet je allemaal meenemen om te kolven op je werk? Wat zijn je rechten om te kolven op je werk? En hoe reageren je collega’s? Wij zetten de beste tips op een rij, zodat kolven op je werk een succes gaat worden bij jou.
Dit zijn je rechten om te kolven op werk
In de Nederlandse wet is vastgelegd dat je recht hebt om te kolven onder werktijd.Als werkende moeder heb je de eerste negen maanden recht om te kolven op je werk. Je mag kolven in ¼ van de werktijd van je dienst. Werk je acht uur op een dag, dan mag je dus twee uur per dag besteden aan kolven. Dat is dus best veel, maar die tijd heb je ook wel nodig.
Lees verder onder de advertentie
Ga in gesprek met je leidinggevende
Als eerste is het belangrijk dat je met je leidinggevende bespreekt dat je wilt gaan kolven na je verlof. Je leidinggevende kan dan regelen dat er een fijne kolfruimte komt waar je rustig kan zitten.
Ook is het goed om aan te geven dat je in je kolftijd niet kan werken en dat je dus minder taken kan oppakken. Hoe eerder je dit bespreekt met je leidinggevende, hoe eerder hij of zijn hier de planning op kan aanpassen. Plan dit gesprek dus op tijd in.
Vertel ook aan je (directe) collega’s dat je gaat kolven. Zo weten zij waar je bent en wanneer je niet beschikbaar bent. Zet je kolfsessies in je agenda, zodat collega’s ook geen meetings tijdens jouw kolfmomenten kunnen plannen.
Lees verder onder de advertentie
Dan is het zo ver: de eerste werkdag na je verlof. Wat moet je allemaal meenemen als je gaat kolven? Bekijk hier onze checklist.
Checklist: wat moet je meenemen als je gaat kolven op werk?
hydrofieldoek om je kolfspullen mee schoon te maken
hydrofieldoek om aan je bh te maken, om lekken te voorkomen
extra paar zoogcompressen
extra voedingsbh mocht je doorlekken (alleen 1e week)
extra t-shirt mocht je doorlekken (alleen 1e week)
Een extra voedingsbh en t-shirt is handig om in de eerste week mee te nemen voor de zekerheid, als je heel veel productie hebt. Maar na een tijdje weet je precies wanneer en hoe lang je moet kolven om doorlekken te voorkomen. Maar better be safe than sorry!
Wil je meer weten over je rechten om te kolven als werkende moeder of doet je werkgever moeilijk? Check dan deze website van de overheid. Hier staat alle rechten uitgelegd.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.