Oh jee, je kind krijgt ineens rode vlekjes en blaasjes! Wat heeft hij nu weer opgelopen? Een record aantal kinderen had last van krentenbaard deze zomer. Wat is er aan de hand? En belangrijker: hoe bescherm je je kind?
Lees verder onder de advertentie
Wat is krentenbaard?
Krentenbaard, ook wel bekend als impetigo, is een vervelende, besmettelijke huidinfectie die vooral toeslaat bij kleintjes onder de 4 jaar. Het is een huidontsteking waarbij rode vlekjes, blaasjes en uiteindelijk gele korstjes ontstaan. Vooral rond de neus en mond, maar het kan zich ook uitbreiden naar de armen en benen. Het ziet er misschien onschuldig uit, maar deze infectie is ontzettend besmettelijk. En ja, ook jij als ouder kunt het oplopen – gezellig!
Lees verder onder de advertentie
Waarom zien we meer krentenbaard?
1. Kinderen plakken aan elkaar: Op school, het kinderdagverblijf, sportclubjes en speelpleinen zitten kids vaak letterlijk en figuurlijk bovenop elkaar. De bacteriën die krentenbaard veroorzaken, maken daar handig gebruik van. En laten we eerlijk zijn, kinderen delen maar al te graag speelgoed, drinkbekers en andere spullen – perfect om de infectie door te geven.
Lees verder onder de advertentie
2. Meer bewustzijn: Ouders en leerkrachten herkennen de symptomen van krentenbaard steeds sneller. Een rode vlek hier, een blaasje daar – hup, naar de dokter! Dit zorgt ervoor dat meer gevallen worden geregistreerd.
3. Koud of nat weer is een boosdoener: In de herfst en winter – of in deze belachelijk regenachtige zomer – zitten kinderen vaker binnen, waar ze dichter op elkaar geplakt zitten. Ook wordt de huid door de kou droger, en dat maakt het vatbaarder voor infecties.
Lees verder onder de advertentie
4. Slechte hygiëne: Tsja, kinderen en handen wassen… Het blijft een uitdaging. Vieze handjes en onverzorgde wondjes zijn de perfecte broedplaats voor bacteriën.
Hoe kun je je kind beschermen?
1. Niet krabben! Zorg ervoor dat je kind niet aan de krentenbaard gaat zitten of krabt. Bedek de plekken eventueel met kleding, zodat ze er niet zomaar bij kunnen.
2. Goede hygiëne is key: Was je handen goed met zeep, vooral na contact met de geïnfecteerde plekken. Geef je kind een eigen handdoek en gooi die na elk gebruik direct in de was.
Lees verder onder de advertentie
3. Huisarts inschakelen: Meestal gaat krentenbaard binnen 2 tot 3 weken vanzelf over. Maar als het langer duurt of erger wordt, is een bezoekje aan de huisarts verstandig. Die kan een zalfje of tabletjes voorschrijven om het sneller te laten genezen.
4. Let op de symptomen: Als je kind hoge koorts krijgt of echt ziek wordt, trek dan meteen aan de bel bij de huisarts.
Krentenbaard is zeker vervelend, maar met de juiste stappen kun je het binnen no-time weer onder controle krijgen. Zorg goed voor je kleintje (en jezelf!) en voorkom dat de bacteriën zich verder verspreiden. Even doorzetten en voor je het weet is die vervelende krentenbaard weer weg!
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Zodra je als moeder denkt dat je alles onder controle hebt, gaat het mis. Het overkwam ook de 32-jarige Fien. Ze maakte een gigantische smakkerd met de fiets, haar peuter én haar baby. Maar dat was volgens haar nog niet eens het ergste, want wat er daarna gebeurde zorgde voor nóg meer frustratie.
Sommige kinderen zijn zó aan hun moeder gehecht dat je bijna zou denken dat er een onzichtbaar touwtje tussen hen in zit. Heb jij zo’n moederskindje? Astrologen beweren dat dit te maken kan hebben met het sterrenbeeld van je kind.
Kleine financiële misverstanden kunnen onverwacht grote gevolgen hebben voor persoonlijke relaties. Zo betekende een Tikkie van 7,50 euro het einde van een vriendschap voor Elanor.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Je zou denken dat de royals alles in huis hebben wat hun hartje begeert én nog een beetje meer. Maar wanneer Koningin Máxima terugblikt op haar tijd als kersverse moeder, doet ze een bijzondere onthulling.
Rachel Siwaletti, op Instagram beter bekend als interieur-influencer De Huismuts, deelt verdrietig nieuws: er zit niks anders op dan haar huis te verkopen. “Het is de plek waar we nog zoveel dromen hadden.”