Voor onze kinderen is de vakantie (bijna) aangebroken. Zes weken vakantie opnemen zit er voor de meeste mensen niet in, maar een beetje rust kunnen we wel gebruiken. Hoelang moet een vakantie duren voordat je echt ontspant?
Lees verder onder de advertentie
Een reisje naar een exotische plek of gewoon een weekje vrij nemen, dat kunnen wij moeders wel gebruiken. Maar als het dan eindelijk zover is, je al je deadlines op werk hebt afgerond en alle koffers ingepakt zijn, kom je vaak toch niet gelijk tot rust. Je hoofd zit nog bij die drukke agenda of je gaat nog tien keer na of je wel echt alles hebt meegenomen. Van het dagelijks leven naar volledige rust gaan gebeurt helaas niet zodra je op je handdoek aan het zwembad ligt, hoe graag je het ook wil.
Journal of Happiness Studies is er vanuit hun onderzoek achter gekomen dat jouw vakantie minimaal acht dagen moet duren als je echt tot rust wil komen. Voor dit onderzoek werden 54 mensen gevolgd in de periode voor, tijdens en na hun vakantie. Zij gingen minimaal twee weken op vakantie en moesten op een aantal momenten beschrijven hoe ze zich voelden. Op dag acht was een piek te zien in de gezondheid en het welzijn van de vakantiegangers. Ze kwamen wat meer los van hun werk en wat meer in de vakantiemodus.
Moet ik naar een andere plek toe reizen om echt uit te kunnen rusten?
‘’Er waren niet veel verschillen’’, zegt arbeids- en organisatiepsycholoog Jessica de Bloom, werkzaam bij de Rijksuniversiteit Groningen tegen De Volkskrant. ‘’Thuis kom je natuurlijk eerder in de verleiding om huishoudelijke klusjes te doen en als je op vakantie bent ga je sneller uit eten in plaats van te koken. Toch bleek dat je ook prima thuis tot rust kunt komen.’’ Goed nieuws dus voor iedereen die liever in haar vertrouwelijke omgeving blijft.
Toen de vakantiegangers weer terugkwamen op de werkvloer was het effect helaas snel verdwenen. Door het jaar heen meerdere rustmomentjes van minimaal acht dagen inplannen in plaats van één lange vakantie zou voor onze gezondheid dus ideaal zijn, want ook wij als drukke moeders, kunnen die rust tussendoor goed gebruiken.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.