“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Lees verder onder de advertentie
Strakke kaak
Natallia was acht maanden zwanger toen ze zich op een avond wat vreemd begon te voelen. Ze voelde spanning in haar kaak – niet pijnlijk, maar wel raar. Net vervelend genoeg om even te googelen. Of nou ja, te chatten. Met ChatGPT.
Lees verder onder de advertentie
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de lol”, schrijft ze op Instagram. Maar het antwoord van de bot zette haar aan het denken. ChatGPT suggereerde namelijk om haar bloeddruk te meten. En dat was geen slecht idee.
Ze pakte haar bloeddrukmeter erbij en schrok. Veel te hoog. Ze wachtte een halfuurtje en nam opnieuw een meting. Nog hoger. Ze vertelde dit aan ChatGPT, die meteen antwoordde: bel 112. En dit keer nam ze het serieus.
Tijdens de rit naar het ziekenhuis liep haar bloeddruk verder op. Daar kreeg ze de diagnose: pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging). Een levensgevaarlijke aandoening tijdens de zwangerschap. Artsen twijfelden geen seconde en besloten haar direct in te leiden om haar baby te halen.
Blurred vision, high stakes
Natallia beviel van een gezonde zoon, maar haar bloeddruk bleef nog vijf dagen lang gevaarlijk hoog. Op een gegeven moment zag ze zelfs wazig – zo erg dat ze haar baby’s gezicht niet goed kon zien. Een bekend symptoom van een extreem hoge bloeddruk.
Pas dagen later werd ze ontslagen uit het ziekenhuis. De woorden van haar arts zal ze nooit vergeten: “Als je die nacht was gaan slapen, was je misschien niet meer wakker geworden.”
AI is géén dokter (maar soms wel een goede wake-up call)
Hoewel Natallia haar leven dankt aan de suggestie van een chatbot, benadrukken experts wel dat AI géén vervanging is voor een echte arts. Een online tool kan nuttig zijn als duwtje in de rug, maar bij klachten – zeker tijdens je zwangerschap – moet je altijd je zorgverlener bellen.
Gelukkig liep het goed af
Natallia en haar baby maken het goed. Maar haar verhaal is een belangrijke reminder voor alle moeders (zwanger of niet): vertrouw op je gevoel én neem klachten serieus. Bel bij twijfel altijd je verloskundige of een andere zorgverlener. Ook bij een gek gevoel in je kaak.
Eva Jinek kreeg zwangerschapsvergiftiging ná de bevalling, wat zeer uitzonderlijk is. Laat staan twee keer. Je leest het hier.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.Strakke kaakNatallia was acht maanden zwanger toen […]