Zwanger zijn is iets bijzonders. Er groeit een nieuw persoon op in jouw buik, maar tijdens de zwangerschap kunnen kwaaltjes voorkomen zoals bijvoorbeeld zwangerschapsischias. Ellis is moeder van twee kinderen en heeft hier in beide zwangerschappen mee te maken gehad.
Lees verder onder de advertentie
Wat is het?
Als je zwanger bent verandert er veel in je lichaam. Dit heeft niet alleen gevolgen voor je buik, maar ook voor organen eromheen, zo ook de zenuwen. De langste zenuw in het lichaam is de ischias. Deze loopt van je ruggenmerg tot aan je voet. Bij zwangerschapsischias is er te veel druk op de wortels van de ischiaszenuw. Door hormonen worden je gewrichten soepeler, waardoor je zenuwen eerder bekneld kunnen raken en de kans op dit zwangerschapskwaaltje toeneemt. Dit kan mogelijk de onderstaande klachten tot gevolg hebben.
‘De pijn straalde uit van mijn rug naar mijn benen’
Ellis begon tijdens haar eerste zwangerschap na 23 weken last te krijgen van veel rugpijn. Tijdens haar tweede zwangerschap was dit al na 17 weken. “De pijn straalde uit van mijn rug naar mijn benen. Af en toe moest ik zelfs mensen in de bus vragen om mij te helpen opstaan,” zegt Ellis. Ook geeft ze aan dat tijdens het slapen er ineens een pijnscheut door haar rug kon schieten, wat voor slaapproblemen zorgde. Bij Ellis was de zwangerschapsischias mede te danken aan retroversie (een gekantelde baarmoeder).
Lees verder onder de advertentie
Wat is ertegen te doen?
Deze klachten gaan na de zwangerschap weer helemaal weg, maar de pijn blijft natuurlijk wel vervelend. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de pijn iets te verlichten, zoals het doen van oefeningen om meer kracht en flexibiliteit te krijgen in je rugspieren. Mocht er echt heel veel pijn zijn dan kan er gebruik worden gemaakt van ultrasoundterapie, laserterapie of elektrische stimulatie.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag