Zwemleraren luiden de noodklok. Ze maken zich massaal zorgen om de gezondheid van kinderen. Zo zouden ze steeds vaker een slechte conditie hebben. Ook gaat hun motoriek achteruit en hebben ze vaker overgewicht, aldus de zwemleraren.
Lees verder onder de advertentie
Voor de leraren is dat flink nadelig, want leerlingen hebben hierdoor vaker meer zwemlessen nodig en dat willen zwembaden niet altijd betalen.
Zwemleraren maken zich zorgen
Het beklag van de zwemleraren komt niet uit de lucht vallen. Al in 2018 constateerden het Mulier Instituut en de Onderwijsinspectie dat basisschoolleerlingen minder fit, minder krachtig en motorisch minder vaardig zijn. Hoe dat komt? Omdat ze minder buitenspelen, bleek uit het onderzoek. Vooral bij kinderen die in de grote stad wonen, is dat aan de hand. Zwemcoördinator Jan Pott ziet ook dat kinderen minder fietsen: “Ouders zijn heel erg druk. Ze brengen hun kind even met de bakfiets of auto. Niet alleen naar zwemles, maar ook naar school.” Ook hebben kinderen steeds vaker e-bikes.
Lees verder onder de advertentie
Slechtere conditie en motoriek
Ook Jan Plat van Bewegen Werkt vertelt aan het AD dat buitenspelen cruciaal is: “Balletje trappen, klimmen, klauteren, vallen en weer opstaan. Dan ontwikkel je een goede motoriek. Wat we tegenwoordig zien is dat het aantal botbreuken bij kinderen die vallen, toeneemt doordat ze niet de juiste motoriek hebben om een val af te wikkelen.”
Lees verder onder de advertentie
Bang om in het water te springen
Zwembadmanager Robin van Dreumel ziet dat ook terug. Zo durven kinderen steeds vaker niet in het water te springen: “Ze vinden het eng, hebben minder feeling met duiken. Alsof ze in speeltuinen minder geoefend hebben met springen.” Zwembaden maken zich zorgen, omdat ze niet altijd in staat zijn op te draaien voor de kosten die bij extra zwemlessen komen kijken. Eerder schreven we al dat steeds minder kinderen hun zwemdiploma haalt.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.