Herkenbaar? Je kleuter kijkt al dagen non-stop naar Juf Roos (hallo, lifesaver tijdens het koken) en jij loopt vervolgens de hele dag met die irritante liedjes in je hoofd.
Lees verder onder de advertentie
Of je hebt een vlaag van totale verstandsverbijstering waarin je ineens Baby Shark zit te mompelen bij de kassa van de supermarkt. Maar hoe krijg je in hemelsnaam zo’n liedje úít je hoofd?
Wat is een oorwurm eigenlijk?
Jawel, de Duitsers gaven dit fenomeen meer dan 100 jaar geleden al een naam: öhrwurm. Klinkt vies, maar het betekent simpelweg dat een liedje zich heeft vastgebeten in je brein alsof het een parasiet is met een catchy refreintje.
Lees verder onder de advertentie
Wetenschappers noemen het ook wel: involuntary musical imagery, oftewel onvrijwillige muzikale verbeelding. Lekker dan.
Onderzoekers ontdekten dat oorwurmen meestal aan drie dingen voldoen:
Ze zijn lekker uptempo. Denk: liedjes met een beat van zo’n 124 bpm. Precies het ritme waarop jij spontaan begint te lopen als je haast hebt naar school of opvang.
Ze hebben voorspelbare én verrassende melodieën. Je weet wat er komt, maar toch niet helemaal. Dat houdt je brein lekker bezig.
Er zitten grote sprongen tussen noten. Van hoog naar laag en weer terug – alsof je een vocale achtbaan instapt.
De grootste oorwurmen aller tijden
Volgens een onderzoek van de Universiteit van St. Andrews (ja, mensen worden hier serieus op betaald) zijn dit de top 10 van liedjes die het vaakst blijven hangen:
Lees verder onder de advertentie
Queen – “We Will Rock You”
Pharrell Williams – “Happy”
Queen – “We Are The Champions”
The Proclaimers – “I’m Gonna Be (500 Miles)”
The Village People – “YMCA”
Queen – “Bohemian Rhapsody”
Europe – “The Final Countdown”
Bon Jovi – “Livin’ On A Prayer”
James Pierpoint – “Jingle Bells”
Baha Men – “Who Let The Dogs Out?” (en nu zit-ie dus wéér in je hoofd… sorry)
Goeie vraag. Want voor je het weet, zit je weer “clap, clap” te doen bij “We Will Rock You” terwijl je je kind een fruithapje voert. Gelukkig zijn er een paar tips van de wetenschap:
Lees verder onder de advertentie
1. Kauw kauwgom
Volgens psychologe Dr. Kelly Jakubowski helpt kauwen je hersenen om te stoppen met het ‘mentaal zingen’. Let wel: kauw stevig. Slappe hap helpt niet. En als je op de maat gaat kauwen, is het natuurlijk helemaal game over.
Lees verder onder de advertentie
2. Luister het hele liedje
We blijven vaak hangen in één stukje. Speel het hele nummer af en je brein denkt: “Ah, afgerond verhaal. We kunnen door.”
3. Luister iets totaal anders
Bij voorkeur iets compleet anders dan wat er vastzit. Klassieke muziek? Een podcast? Death metal? Alles mag, als het maar anders is.
4. Negeer het
Ja, makkelijker gezegd dan gedaan. Maar hoe minder aandacht je eraan geeft, hoe minder grip het heeft. Afleiden met een aflevering Grey’s Anatomy of even scrollen op Insta helpt ook.
Conclusie?
Je bent niet gek, ook niet als je Baby Shark aan het neuriën bent in de supermarkt. Je bent een moeder. En moeders krijgen liedjes in hun hoofd. Maar met een beetje kauwgom, een muziekswitch of gewoon even je brein foppen, ben je er zó vanaf. En als dat niet helpt? Zing het dan keihard mee met je kind. In de woonkamer. Maak er het beste van.
Lees verder onder de advertentie
Wist je dat baby’s al herinneringen kunnen maken? Wat betekent dat voor ouders? Je leest het hier.
Steeds meer ouders kiezen voor stoere, genderneutrale namen die klinken alsof ze net zo goed op een voetbalvader of een oude rock-‘n-rollplaat hadden kunnen staan. Maak kennis met de dadcore babynamen.
Ouders in heel Nederland zitten met een plakkerig probleem: de vrolijke Smiles-stickers van Jumbo, die zouden moeten kunnen herplakken, zitten vast op de ramen. Kek Mama to the rescue!
In december 2024, na een relatie van maar liefst 18 jaar, maakten actrice Carolien Spoor en regisseur Jon Karthaus bekend dat ze uit elkaar gingen. Een heftige periode voor de actrice, maar ze voelt zich nu sterker dan ooit.
Als je nog midden in de luiers, snotneuzen en driftbuien zit, lijkt dit misschien een ver-van-je-bed-show. Maar geloof ons: voor je het weet ben je geen moeder van een kleuter meer, maar van een jongvolwassene met een eigen pinpas.
Elke ouder hoopt op een hechte band met zijn kind. Niet alleen als ze afhankelijk van je zijn, maar ook als ze puber of volwassen zijn. Volgens deze psycholoog bestaan hechte banden tussen ouders en kinderen niet per ongeluk. Ze raadt aan om met deze zeven dingen vroeg te beginnen als je wilt dat je […]
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!