Schrijver en podcastmaker Liesbeth Rasker (36) heeft tot nu toe geen kinderwens en krijgt daar regelmatig opmerkingen over. ‘Weet je het wel zeker? Krijgt je geen spijt?’ In de docu Heb je geen kinderen? legt Liesbeth bloot hoe de maatschappij nog steeds bewust en onbewust vrouwen het liefst in de moederrol ziet.
Lees verder onder de advertentie
Liesbeth onderzoekt in de documentaire het leven zonder kinderen door te praten met moeders die spijt hebben van hun kinderen, vrouwen die twijfelen en diegenen die zich bewust – met medische tegenwerking – hebben laten steriliseren. Ook onderzoekt Rasker de achtergrond van haar eigen uitgebleven kinderwens en bezoekt ze een workshop waar vrouwen die twijfelen aan het moederschap elkaar ontmoeten – waarom twijfelen zij en waar lopen zij tegenaan? Wat voor gedachtes en ideeën kom er bij zo’n grote afweging kijken?
Lees verder onder de advertentie
Moederschap is de norm
Vanuit de maatschappij wordt er van uitgegaan dat elke vrouw kinderen wil krijgen. Moederschap is de norm. Maar geldt dat wel voor iedereen? Voor Liesbeth, tot nu toe, niet. En dat leidt standaard tot vragen of verbaasde blikken: ‘Waarom wil ze dan geen kinderen?’ Liesbeth vraagt zich af waarom ze nog steeds die vragen krijgt en waarom het nog niet breed geaccepteerd is dat je eventueel geen kinderen wilt?
Lees verder onder de advertentie
”
‘De afwezigheid van een kind betekent niet gelijk dat een leven minder vervuld is’
Niet een minder vervuld leven zonder kinderen
Liesbeth: “Als vrouwen geen kinderen willen – of hebben – wordt dat nog altijd gezien als een afwijzing van een natuurlijke lotsbestemming. Alsof elke vrouw automatisch zit te wachten op het moederschap en de afwezigheid van een kind ook gelijk betekent dat haar leven minder vervuld is. Dat is niet alleen ondermijnend voor zij die simpelweg geen kinderwens hebben, maar ook voor zij bij wie het om wat voor reden dan ook niet is gelukt. Ik denk dat er veel behoefte is aan meer verhalen over het niet-moederschap, met voorbeelden van levens die ook zonder kinderen rijk, vervuld, en gewoon gelukkig zijn.”
Lees verder onder de advertentie
In de documentaire interviewt ze onder andere journalist Antoinnette Scheulderman. Zij vertelt aan Liesbeth waarom ze gelukkig is zonder kinderen: “Ik word vaak weggezet als een koude vrouw wanneer ik zeg dat ik simpelweg niet zoveel heb met kinderen.”
Op Instagram kondigde Liesbeth de documentaire gisteren aan: “Deze documentaire is speciaal voor iedereen die geen kinderen wil, die twijfelt, die spijt heeft, bij wie het om wat voor reden dan ook niet is gelukt, of die om andere redenen een ander leven voor zich ziet. Ik hoop dat dit project één verhaal van de vele zal zijn, omdat er nou eenmaal vele levenspaden te volgen zijn en we daar wel eens wat meer rolmodellen bij kunnen gebruiken.”
De documentaire Heb je geen kinderen? is op maandag 24 maart om 21.20 te zien bij NPO 3 en vanaf zondag 23 maart te streamen via NPO Start.
Liesbeth Rasker schoof al eerder bij Jinek aan tafel, omdat ze een leven zonder kinderen wil normaliseren: ‘Er zijn meer rolmodellen nodig.’ Je leest het hier.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.