In samenwerking met Kek Mama

3 onweerstaanbare toetjes om met de Nescafé Dolce Gusto te maken

Nescafé Dolce Gusto
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 9 minuten

De ochtenden zijn chaotisch, de middagen druk en de avonden… tsja, ook meestal niet bepaald rustig. Maar ergens tussen de boterhammen smeren, Zoom-meetings en huiswerk door, verdient elke mama een heerlijke snack. En daar komt Nescafé Dolce Gusto in beeld.

Of je nu snakt naar een romige latte macchiato, een pittige espresso of een XL bak troost, met één klik op de knop tover je jouw favoriete koffiemoment uit de stijlvolle Nescafé Dolce Gusto. Maar het blijft niet bij een simpel kopje koffie: met een beetje creativiteit maak je er de heerlijkste toetjes en lekkernijen mee. Voor jezelf, voor je gasten of (heel misschien) om met de kinderen te delen. Kijk mee, want deze drie zoetigheden met een koffietwist wil je proeven!

Koffiekoek met banaan en café au lait

Wat ruikt er beter dan versgebakken koffiekoeken? Deze luchtige lekkernij is gevuld met zachte banketbakkersroom op basis van Nescafé Dolce Gusto Café au Lait en afgewerkt met gemarineerde banaan. Perfect voor een luie zondagochtend of een verwenontbijt met het gezin.

Benodigdheden:

Voor het deeg:

  • 500 g bloem
  • 210 ml water
  • 25 g eieren
  • 65 g suiker
  • 22 g verse gist
  • 7 g zout
  • 35 g boter
  • 200 g toerboter

Voor de koffieroom:

  • 250 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 65 g suiker
  • 22 g maïzena
  • 3 eidooiers
  • 30 g boter
  • 2 blaadjes gelatine
  • 50 g Nescafé Dolce Gusto Café au Lait

Voor de topping:

  • 1 banaan
  • 50 g suiker
  • 200 g extra Café au Lait

Zo maak je het:

1. Het deeg (oftewel: een work-out voor je mixer)

  • Gooi de bloem, water, eieren, suiker, gist, zout en zachte boter samen in de kom van je keukenmachine.
  • Laat die machine 7 minuten rustig mengen – even op adem komen met een kopje koffie, mama-style.
  • Daarna 10 minuten op hogere snelheid tot je een mooi glad, soepel deeg hebt dat niet meer aan je vingers plakt.
  • Laat het deeg 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Geduld is een schone zaak (en een goed excuus voor een tweede cappuccino).

2. Het vouwen (alsof je een briefje naar je vroegere crush plooit)

  • Sla het deeg plat (ja echt, geef het een liefdevolle mep), en leg het 30 minuten in de diepvries.
  • Daarna mag het nog 2 uurtjes chillen in de koelkast.
  • Rol het deeg uit op je aanrecht, leg de toerboter in het midden en vouw het deeg erover heen als een envelop.
  • Dan opnieuw uitrollen en in vier plooien (dit noemen ze ‘toereren’ – klinkt chic, is gewoon opvouwen).
  • Leg het weer 30 minuten in de koelkast.
  • Dan nog eens uitrollen en nu in drie plooien vouwen.
  • Nog een laatste powernap van 30 minuten in de koelkast.

3. Snijden & vullen (bijna daar!)

  • Rol het deeg uit tot de gewenste dikte (denk aan zo’n 0,5 cm).
  • Snijd er mooie vierkantjes of rechthoekjes van – wat jij leuk vindt!
  • Laat die nog 1,5 uur rijzen op een warme plek (tip: in de oven met alleen het lampje aan werkt perfect).

4. Koffieroom maken (je keuken gaat zó lekker ruiken)

  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Verwarm de melk met het vanillestokje in een pannetje.
  • Meng in een aparte kom de suiker met de maïzena. Voeg de eidooiers toe en klop glad.
  • Giet de kokende melk voorzichtig bij je eimengsel (blijven roeren!), en giet het geheel terug in het pannetje.
  • Laat het mengsel 2 minuten doorkoken op een matig vuur. Blijf roeren, anders krijg je roerei en daar wordt niemand blij van.
  • Haal van het vuur, voeg de uitgeknepen gelatine toe en roer de Nescafé Café au Lait erdoor.
  • Laat een nacht opstijven in de koelkast. De volgende dag? Gewoon even losroeren en klaar!

5. Topping: banaan in koffie (klinkt gek, smaakt geweldig)

  • Meng de extra Café au Lait met de suiker en laat afkoelen.
  • Snijd de banaan in stukjes en laat die minstens 2 uur marineren in het koffiemengsel.

6. Samenstellen & bakken

  • Neem je gerezen deegstukjes, bestrijk ze met een losgeklopt eitje.
  • Spuit in het midden een flinke toef van je koffieroom.
  • Bak ze 15–20 minuten in een voorverwarmde oven op 170 °C, tot ze goudbruin en licht knapperig zijn.
  • Werk af met de gemarineerde banaan en eventueel nog een likje extra room. Voilà!

Brioche met cappuccino-room

Luchtig, boterzacht en met een romige koffievulling waar je “ooh” en “aah” van gaat zeggen – deze briochebroodjes zijn de ultieme verwennerij. Perfect voor een brunch met vriendinnen, een zondagse traktatie voor jezelf of gewoon omdat je het verdient. En die cappuccinosmaak? Die komt natuurlijk van de Nescafé Dolce Gusto.

Benodigdheden:

Voor het deeg:

  • 500 g bloem
  • 210 ml water
  • 25 g eieren
  • 65 g suiker
  • 22 g verse gist
  • 7 g zout
  • 35 g boter
  • 200 g toerboter

Voor de koffieroom:

  • 250 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 65 g suiker
  • 22 g maïzena
  • 3 eidooiers
  • 2 blaadjes gelatine
  • 30 g boter
  • 50 g Nescafé Dolce Gusto Cappuccino

Zo maak je het:

1. Deeg maken (ja, het kost wat tijd, maar dan héb je ook wat)

  • Gooi bloem, water, eieren, suiker, gist, zout en boter samen in je keukenmachine.
  • Laat het geheel 7 minuten rustig kneden, daarna 10 minuten op volle kracht voor dat stretchy, fluffy deeg.
  • Laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur – in die tijd kun je prima je favoriete podcast luisteren of alvast opruimen (of juist niet).

2. Tijd om te chillen (voor het deeg dan)

  • Druk het deeg stevig plat (de mama-versie van ‘schud het van je af’).
  • Leg het 30 minuten in de diepvries.
  • Daarna mag het 2 uur in de koelkast relaxen – hoe kouder, hoe beter voor de laagjes.

3. Toeren en plooien (klinkt als dansles, is gewoon deegbewerking)

  • Rol het deeg uit, leg de toerboter in het midden en vouw dicht.
  • Rol weer uit en vouw in vier (toer 1). Leg 30 minuten in de koelkast.
  • Nog eens uitrollen, vouwen in drie (toer 2). Opnieuw 30 minuten koel wegzetten.

4. Vormpjes maken en de oven in

  • Rol het deeg uit tot zo’n 0,5 cm dikte en snijd er mooie porties uit (denk: ovale of ronde broodjes).
  • Laat ze 1,5 uur rijzen tot ze lekker bouncy aanvoelen.
  • Bestrijk met losgeklopt ei en bak 15–20 minuten op 170 °C tot goudbruin.

5. Ondertussen: de koffieroom (oftewel: fluweel in je mond)

  • Week de gelatine in koud water.
  • Verwarm de melk met het vanillestokje in een pannetje.
  • Meng suiker en maïzena in een kom, voeg de eidooiers toe en roer goed door.
  • Giet de kokende melk langzaam bij je eimengsel (blijven roeren, always).
  • Alles terug in de pan, 2 minuten zachtjes doorkoken tot het indikt.
  • Haal van het vuur, voeg gelatine toe en meng de Nescafé Dolce Gusto Cappuccino erdoor.
  • Een nachtje in de koelkast en de volgende ochtend even loskloppen.

6. Afwerken en opeten (a.k.a. het beste gedeelte)

  • Vul je afgekoelde briochebroodjes met een royale toef cappuccinoroom.
  • Eventueel wat poedersuiker erover, of extra room aan de zijkant voor de durvers.
  • Serveer met een vers kopje cappuccino… of twee.

Baba met koffie & ananas (en een scheutje rum als je wil)

Zeg baba, denk je misschien aan baby’s – maar in dit geval gaat het om kleine, luchtige cakejes die baden in een siroop van koffie, sinaasappel en rum. Vervolgens vul je ze met opgeklopte room met koffie en werk je af met wat fruit. Het resultaat? Een mini-dessert dat smaakt als een cocktail én koffie in één.

Benodigdheden:

Voor het deeg (de baba):

  • 250 g bloem
  • 25 g suiker
  • 6 g gist
  • 3 à 4 eieren
  • 3 g fleur de sel
  • 200 g boter
  • 1 extra ei om te bestrijken

Voor de roomvulling:

  • 250 ml room
  • 15 g bloemsuiker
  • 3 à 4 eetlepels Nescafé Dolce Gusto Grande (koud)

Voor de siroop:

  • 500 ml water
  • 400 g suiker
  • 250 ml Nescafé Dolce Gusto Grande
  • 100 ml rum (optioneel, maar lekker)
  • Zeste van 1 sinaasappel

Zo maak je het:

1. Het deeg (dit is geen snel klaar cupcakeje, maar wel héél de moeite)

  • Meng de bloem, suiker, gist en zout in een kom.
  • Voeg de eieren één voor één toe terwijl je mengt (in je keukenmachine of met spierballen).
  • Voeg als laatste de boter in blokjes toe en blijf kneden tot je een mooi, elastisch deeg hebt.
  • Laat dit 3 uur rijzen op kamertemperatuur. Ja, dat lijkt lang, maar dat is je me-time moment. Doe er iets leuks mee.

2. Koelen & vormen

  • Sla het deeg plat (frustratie van de dag eruit? Dit is je kans).
  • Zet het minstens 4 uur in de koelkast. Maak er gerust een nachtje van – dat geeft smaak.
  • Verdeel daarna het deeg in bolletjes van ongeveer 75 g.
  • Leg ze in ingevette vormpjes en laat nog 2 uur rijzen. Tijd voor nog een koffietje.

3. Bakken

  • Bestrijk de gerezen deegjes met losgeklopt ei.
  • Bak 15 minuten op 170 °C tot ze mooi goudbruin en geurend uit de oven komen.
  • Laat ze volledig afkoelen. (Yes, echt volledig – want straks gaan we vullen met slagroom.)

4. Siroop maken (je keuken gaat geuren als een chique koffiezaak)

  • Verwarm het water met de suiker en de zeste van een sinaasappel.
  • Voeg daarna de koffie (Nescafé Dolce Gusto Grande) toe.
  • Optioneel (maar sterk aangeraden): een flinke scheut rum. Roer goed door.
  • Haal van het vuur en laat de siroop een beetje afkoelen.

5. Dopen en weken (ja, écht soppen!)

  • Dompel je afgekoelde baba’s volledig onder in de siroop.
  • Laat ze goed volzuigen – het is de bedoeling dat ze sappig zijn, geen droge cakejes. Denk: de tiramisu van oma, maar dan met koffie en een tikje extra.

6. Roomkloppen (en proeven mag!)

  • Klop de room stijf met de bloemsuiker.
  • Voeg aan het einde 3 à 4 lepels koude koffie toe en klop nog even door.
  • Snijd je baba’s open (niet helemaal door) en vul gul met de koffieroom.

7. Afwerken als een pro

  • Werk af met een stukje verse ananas of zelfs gekonfijte sinaasappel.
  • Serveer op een mooi schaaltje met – uiteraard – een kop Nescafé Dolce Gusto Grande ernaast.

Of je nu gaat voor de koffiekoek, de brioche of de baba (of gewoon voor alle drie – helemaal terecht), met je Nescafé Dolce Gusto machine zet je niet alleen koffie, maar ook iets bijzonders op tafel. En dat allemaal met één druk op de knop. Cheers op jou, mama.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nescafé Dolce Gusto.

Meest bekeken