Harira soep: heerlijk, kruidig en precies wat je nodig hebt na het vasten

Illustratie bij: Harira soep: heerlijk, kruidig en precies wat je nodig hebt na het vasten
Soraya Ghane
Soraya Ghane
Leestijd: 2 minuten

Ramadan is een tijd van vasten, reflectie en samenzijn. Het is ook een moment om met dankbaarheid en liefde te genieten van heerlijke maaltijden. In deze Ramadanserie duiken we de keuken in met 10 heerlijke recepten uit het 100 Ramadanrecepten kookboek van Elisabeth Scholten en Aicha El Abdi.

Lees verder onder de advertentie

Bij de schoonouders van Elisabeth staat deze soep elke Ramadan standaard op tafel. Harira is een goedgevulde Marokkaanse soep met tomaat, kikkererwten en vlees. Kruidig, vol van smaak en perfect om de iftar mee te beginnen. Daarnaast wordt er vaak shebakia bij gegeten, de bekende honingkoekjes die perfect passen bij deze soep. Serveer met dadels en versgebakken brood voor een complete maaltijd.

Lees verder onder de advertentie
Beeld: Elisabeth Scholten

Ingrediënten (voor 6-8 kommen)

  • 5 tomaten
  • 1 grote ui, in grove stukken
  • Klein bosje bladselderij
  • Paar takjes peterselie en koriander
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 200 g lams- of kalfsvlees, in blokjes
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 1 eetlepel ras el hanout
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 2 theelepels zout (of naar smaak)
  • 1 theelepel zwarte peper
  • ½ theelepel kaneel
  • 50 g bloem
  • 400 g kikkererwten uit blik, uitgelekt
  • 50 g vermicelli

Bereiding

  • Schil de tomaten en pel de ui. Snijd beide in grove stukken.
  • Mix samen met de bladselderij, peterselie en koriander tot een gladde puree in een blender of keukenmachine.
  • Verhit de zonnebloemolie in een grote soeppan en bak de vleesblokjes rondom goudbruin.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak al roerend een paar minuten mee.
  • Giet het tomatenmengsel bij het vlees en voeg alle kruiden toe.
  • Schenk 1½ liter water erbij, roer goed en breng aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat de soep 1½ uur zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
  • Roer de bloem los met ½ liter koud water tot er geen klontjes meer in zitten.
  • Voeg dit mengsel al roerend toe aan de soep.
  • Doe ook de kikkererwten en vermicelli erbij.
  • Laat de soep nog 15 minuten op laag vuur doorkoken en roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
  • Proef en breng eventueel op smaak met extra zout.

Tips

Vervang het vlees door 100 gram bruine linzen en voeg deze tegelijk met de kikkererwten toe.

Lekker met dadels en knapperig brood.

Voor nog meer recepten: lees het boek 100 ramadanrecepten van Elisabeth en Aicha

Lees verder onder de advertentie

Mis niks van Kek

Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken