Ramadan is een tijd van vasten, reflectie en samenzijn. Het is ook een moment om met dankbaarheid en liefde te genieten van heerlijke maaltijden. In deze Ramadanserie duiken we de keuken in met 10 heerlijke recepten uit het 100 Ramadanrecepten kookboek van Elisabeth Scholten en Aicha El Abdi.
Lees verder onder de advertentie
Bij de schoonouders van Elisabeth staat deze soep elke Ramadan standaard op tafel. Harira is een goedgevulde Marokkaanse soep met tomaat, kikkererwten en vlees. Kruidig, vol van smaak en perfect om de iftar mee te beginnen. Daarnaast wordt er vaak shebakia bij gegeten, de bekende honingkoekjes die perfect passen bij deze soep. Serveer met dadels en versgebakken brood voor een complete maaltijd.
Lees verder onder de advertentie
Beeld: Elisabeth Scholten
Ingrediënten (voor 6-8 kommen)
5 tomaten
1 grote ui, in grove stukken
Klein bosje bladselderij
Paar takjes peterselie en koriander
3 eetlepels zonnebloemolie
200 g lams- of kalfsvlees, in blokjes
1 blikje tomatenpuree (70 g)
1 eetlepel ras el hanout
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel kurkumapoeder
2 theelepels zout (of naar smaak)
1 theelepel zwarte peper
½ theelepel kaneel
50 g bloem
400 g kikkererwten uit blik, uitgelekt
50 g vermicelli
Bereiding
Schil de tomaten en pel de ui. Snijd beide in grove stukken.
Mix samen met de bladselderij, peterselie en koriander tot een gladde puree in een blender of keukenmachine.
Verhit de zonnebloemolie in een grote soeppan en bak de vleesblokjes rondom goudbruin.
Voeg de tomatenpuree toe en bak al roerend een paar minuten mee.
Giet het tomatenmengsel bij het vlees en voeg alle kruiden toe.
Schenk 1½ liter water erbij, roer goed en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en laat de soep 1½ uur zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
Roer de bloem los met ½ liter koud water tot er geen klontjes meer in zitten.
Voeg dit mengsel al roerend toe aan de soep.
Doe ook de kikkererwten en vermicelli erbij.
Laat de soep nog 15 minuten op laag vuur doorkoken en roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
Proef en breng eventueel op smaak met extra zout.
Tips
Vervang het vlees door 100 gram bruine linzen en voeg deze tegelijk met de kikkererwten toe.
Lekker met dadels en knapperig brood.
Voor nog meer recepten: lees het boek 100 ramadanrecepten van Elisabeth en Aicha
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.