Marokkaanse shebakia: een ramadanfavoriet die de moeite waard is

Illustratie bij: Marokkaanse shebakia: een ramadanfavoriet die de moeite waard is
Soraya Ghane
Soraya Ghane
Leestijd: 2 minuten

Ramadan is een tijd van vasten, reflectie en samenzijn. Het is ook een moment om met dankbaarheid en liefde te genieten van heerlijke maaltijden. In deze Ramadanserie duiken we de keuken in met 10 heerlijke recepten uit het 100 Ramadanrecepten kookboek van Elisabeth Scholten en Aicha El Abdi.

Lees verder onder de advertentie

Shebakia is een traditionele Marokkaanse honingkoek die niet mag ontbreken tijdens Ramadan. Knapperig, zoet en doordrenkt met honing en oranjebloesemwater. Een beetje werk, maar absoluut de moeite waard.

Beeld: Elisabeth Scholten

Ingrediënten voor 25-30 stuks

  • 50 g geroosterde sesamzaadjes ( + extra om te bestrooien)
  • 250 g bloem
  • 15 g fijngemalen amandelen
  • Halve theel. fijngemalen anijszaad
  • Halve theel. kaneel
  • 1 theel. bakpoeder
  • Kwart theel. instant gist
  • 1 theel. azijn
  • 25 g gesmolten boter
  • Anderhalve eetl. oranjebloesemwater
  • 1 liter zonnebloemolie (voor frituren)
  • 250 g honing

Zo maak je ze

  • Maal het sesamzaad fijn en meng met de bloem, amandelen, anijszaad, kaneel, bakpoeder en gist.
  • Voeg azijn, gesmolten boter en oranjebloesemwater toe en kneed het deeg met je handen.
  • Voeg beetje bij beetje water toe tot het samenhangend en soepel is.
  • Kneed het deeg 10 minuten en laat het daarna 15 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het uit tot een plak van 2 mm dik en snijd lange rechthoeken van 9 cm breed.
  • Snijd deze in kleinere rechthoekjes van 5×9 cm en maak vier sneetjes in elk koekje, zonder helemaal door te snijden.
  • Haal je vingers om en om door de strookjes en vouw ze binnenstebuiten, zodat de typische shebakia-vorm ontstaat.
  • Knijp de uiteinden samen.
  • Verhit de olie tot 180 °C, zet het vuur iets lager en bak de shebakia’s goudbruin en knapperig.
  • Verwarm de honing au bain-marie en dompel de warme shebakia’s er een paar minuten in onder.
  • Laat uitlekken in een vergiet en bestrooi met sesamzaad of fijngemalen amandelen.

Tip

Shebakia blijft wekenlang goed in een luchtdichte trommel, maar wees gewaarschuwd: ze zijn vaak sneller op dan je had gedacht.

Voor nog meer recepten: lees het boek 100 ramadanrecepten van Elisabeth en Aicha

Lees verder onder de advertentie
Gratis mombag bij een Kek Mama abonnement

Gratis Mombag!

Jouw nieuwe everyday bag, nu gratis bij een Kek Mama abonnement

Aangeboden door:

Logo Kekmama

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken