Ramadan is een tijd van vasten, reflectie en samenzijn. Het is ook een moment om met dankbaarheid en liefde te genieten van heerlijke maaltijden. In deze Ramadanserie duiken we de keuken in met 10 heerlijke recepten uit het 100 Ramadanrecepten kookboek van Elisabeth Scholten en Aicha El Abdi.
Lees verder onder de advertentie
Shebakia is een traditionele Marokkaanse honingkoek die niet mag ontbreken tijdens Ramadan. Knapperig, zoet en doordrenkt met honing en oranjebloesemwater. Een beetje werk, maar absoluut de moeite waard.
Beeld: Elisabeth Scholten
Ingrediënten voor 25-30 stuks
50 g geroosterde sesamzaadjes ( + extra om te bestrooien)
250 g bloem
15 g fijngemalen amandelen
Halve theel. fijngemalen anijszaad
Halve theel. kaneel
1 theel. bakpoeder
Kwart theel. instant gist
1 theel. azijn
25 g gesmolten boter
Anderhalve eetl. oranjebloesemwater
1 liter zonnebloemolie (voor frituren)
250 g honing
Zo maak je ze
Maal het sesamzaad fijn en meng met de bloem, amandelen, anijszaad, kaneel, bakpoeder en gist.
Voeg azijn, gesmolten boter en oranjebloesemwater toe en kneed het deeg met je handen.
Voeg beetje bij beetje water toe tot het samenhangend en soepel is.
Kneed het deeg 10 minuten en laat het daarna 15 minuten rusten in de koelkast.
Rol het uit tot een plak van 2 mm dik en snijd lange rechthoeken van 9 cm breed.
Snijd deze in kleinere rechthoekjes van 5×9 cm en maak vier sneetjes in elk koekje, zonder helemaal door te snijden.
Haal je vingers om en om door de strookjes en vouw ze binnenstebuiten, zodat de typische shebakia-vorm ontstaat.
Knijp de uiteinden samen.
Verhit de olie tot 180 °C, zet het vuur iets lager en bak de shebakia’s goudbruin en knapperig.
Verwarm de honing au bain-marie en dompel de warme shebakia’s er een paar minuten in onder.
Laat uitlekken in een vergiet en bestrooi met sesamzaad of fijngemalen amandelen.
Tip
Shebakia blijft wekenlang goed in een luchtdichte trommel, maar wees gewaarschuwd: ze zijn vaak sneller op dan je had gedacht.
Voor nog meer recepten: lees het boek 100 ramadanrecepten van Elisabeth en Aicha
Lees verder onder de advertentie
Gratis Mombag!
Jouw nieuwe everyday bag, nu gratis bij een Kek Mama abonnement
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.