Paasrecept: luchtige tomaten focaccia van Rutger Bakt

focaccia tomaten recept Bron: Rutger Bakt
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Zin in een stukje Italië op je paastafel? Deze focaccia met tomaat is zó luchtig en smaakvol dat je ‘m het liefst direct uit de oven opeet (en dan nog een stukje… of drie). Dankzij de Looye Honingtomaten wordt elk hapje een bommetje van smaak.

Lees verder onder de advertentie

En het beste van alles? Je hoeft niet eens te kneden! Ja echt, zelfs als je normaal bang bent voor gistdeeg, kun je dit. Dus trek die ovenschaal uit de kast, gooi de stress overboord en ga voor goudbruin geluk uit de oven.

Rutger Bakt: “Met dit recept maak je een luchtige focaccia met tomaat die super smaakvol is door de lange rijstijd. Hoewel het deeg snel gemaakt is, moet je dus wel even wachten voordat je het verder kunt verwerken. Maar geloof me, dit brood is het wachten meer dan waard!”

INGREDIËNTENLIJST

Voor het deeg  

  • 400 ml lauw water (zo’n 25-27 °C) 
  • 4 gr gedroogde instant gist  
  • 500 gr bloem (met minimaal 12% eiwit, bijvoorbeeld (Amerikaanse) patentbloem of typo 00 pizzabloem) 
  • 10 gr zout  
  • 2 el olijfolie  

Verder nodig 

  • 180 gr Looye Honingtomaten, gehalveerd 
  • extra olijfolie  
  • grof (zee)zout of zoutvlokken  
  • 1-2 takjes vers rozemarijn, de naalden eraf gerist 

AAN DE SLAG

Dag 1: Focaccia deeg maken en laten rijzen

  • Doe het water met het gist in een kom en roer door. Voeg de bloem, het zout en de olijfolie toe en meng alles met een spatel door elkaar. Het deeg is heel nat, dat hoort zo. Dek de kom af en laat 30 minuten staan op kamertemperatuur. 
  • Voer vervolgens de eerste stretch & fold uit: trek met natte handen een deel van het deeg aan een zijkant omhoog en vouw het over zichzelf heen. Draai de kom een kwartslag en herhaal dit nog drie keer. Dek het deeg weer af en laat het opnieuw 30 minuten.  
  • Herhaal de stretch & fold (dus het deeg aan alle 4 de kanten uittrekken en over zichzelf heen vouwen) en laat het deeg weer 30 minuten rijzen. Voer daarna de derde (en laatste) stretch & fold uit. Laat het deeg, afgedekt met plasticfolie, nogmaals 30 minuten op kamertemperatuur rijzen. Zet het deeg vervolgens een nacht (tot 24 uur) in de koelkast. 

Dag 2: Deeg vormen, topping toevoegen en focaccia bakken 

  • Gebruik een bakvorm of braadslee van ongeveer 23 x 33 centimeter en vet deze goed in met olijfolie. Vet ook je handen licht in met olie. Haal het deeg met geoliede handen uit de kom en leg het in de vorm. Trek het voorzichtig uit tot het bijna de hele vorm bedekt. Besprenkel het deeg met extra olijfolie, dek de vorm af met plasticfolie en laat het op kamertemperatuur zo’n 3 uur rijzen. 
  • Verwarm de oven voor op 230 °C. Druk het deeg met natte vingers op verschillende plekken in, om het kenmerkende focacciapatroon te creëren. Verdeel de Looye Honingtomaten met de snijkant omhoog over het deeg. Besprenkel met nog wat extra olijfolie en strooi de rozemarijn en het zeezout erover. Bak de tomaten focaccia in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Serveer het brood zo vers mogelijk.

Eet smakelijk!

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken