Wil jij indruk maken met een feestelijke tafel? Gooi het eens over de Indonesische boeg. Je staat er best even voor in de keuken, maar de geuren en kleuren die dat met zich meebrengen maken het allemaal goed. Hieronder het recept voor de Rendang van aubergine.
Lees verder onder de advertentie
Sarak terong, wat zoiets als ‘gevulde aubergines’ betekent, is lekker op zichzelf of als bijgerecht. Dit Noord-Sumatraanse gerecht wordt ook wel rendang terong genoemd omdat de saus qua ingrediënten nogal op rendang lijkt.
75 g gedroogde geraspte kokos of verse geraspte kokos (diepvries), ontdooid
3 kemirinoten, grof gehakt
1 tl andalimanpeper
1 el korianderzaad
1 tl komijnzaad
1 el gedroogde garnalen*, geweekt in 50 ml heet water
3 sjalotten, in fijne plakjes
5 tenen knoflook, in fijne plakjes
10 rode lomboks, in dunne ringen
3 rode rawits, in dunne ringen
2 cm gember wortel, in fijne plakjes
2 cm kurkumawortel, in fijne plakjes
2 cm laos, in fijne plakjes
2 tl zout
3 el kokos olie
1 tl palmsuiker
3 salamblaadjes
5 limoenblaadjes
500 ml kokosmelk
3 aubergines
10 g citroenbasilicum (alleen de blaadjes)
*Voor een volledig vegetarische versie laat je de gedroogde garnalen achterwege.*
Zo maak je het:
Rooster in een droge steelpan op middelhoog vuur het geraspte kokos donkerbruin. Maal het geroosterde kokos in de vijzel fijn, net zo lang tot het een iets glanzende pasta wordt door de olie die vrijkomt bij het malen. Schep de kokospasta over in een schaaltje in zet opzij.
Rooster in dezelfde droge steelpan op middelhoog vuur de kemirinoten, andalimanpeper, het korianderzaad en het komijnzaad zo’n 2 minuten. Maal de geroosterde specerijen in de vijzel fijn.
Schep de fijngemalen specerijen bij de kokospasta. Maal daarna de gedroogde garnalen in de vijzel tot een fijne pasta en schep bij de kokospasta en de fijngemalen specerijen.
Voeg als laatste de sjalotten, knoflook, lomboks, rawits, gemberwortel, kurkumawortel en de laos met het zout toe aan de vijzel en maal tot een fijne boemboe.
Verhit 3 el kokosolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de boemboe zo’n 4 minuten. Voeg de kokospasta met de gemalen specerijen en de gedroogde garnalen, de palmsuiker, salam blaadjes en de limoenblaadjes erdoor en bak 1 minuut mee. Voeg de kokosmelk toe en breng aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat 5 minuten zachtjes koken.
Verwarm intussen de oven voor op 160 °C. Halveer de aubergines over de lengte en snijd het vruchtvlees kruislings in. Verhit de resterende 3 eetlepels kokosolie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de auberginehelften in zo’n 2 minuten per zijde goudbruin.
Verdeel de gebakken auberginehelften over een ovenschaal, lepel de saus erover en bak de aubergines in het midden van de oven in zo’n 30 minuten gaar. Neem uit de oven en bestrooi met het citroenbasilicum.
Zodra je als moeder denkt dat je alles onder controle hebt, gaat het mis. Het overkwam ook de 32-jarige Fien. Ze maakte een gigantische smakkerd met de fiets, haar peuter én haar baby. Maar dat was volgens haar nog niet eens het ergste, want wat er daarna gebeurde zorgde voor nóg meer frustratie.
Sommige kinderen zijn zó aan hun moeder gehecht dat je bijna zou denken dat er een onzichtbaar touwtje tussen hen in zit. Heb jij zo’n moederskindje? Astrologen beweren dat dit te maken kan hebben met het sterrenbeeld van je kind.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Kleine financiële misverstanden kunnen onverwacht grote gevolgen hebben voor persoonlijke relaties. Zo betekende een Tikkie van 7,50 euro het einde van een vriendschap voor Elanor.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Je zou denken dat de royals alles in huis hebben wat hun hartje begeert én nog een beetje meer. Maar wanneer Koningin Máxima terugblikt op haar tijd als kersverse moeder, doet ze een bijzondere onthulling.