Wil jij indruk maken met een feestelijke tafel? Gooi het eens over de Indonesische boeg. Je staat er best even voor in de keuken, maar de geuren en kleuren die dat met zich meebrengen maken het allemaal goed. Hieronder het recept voor de Vegan Kalio.
Lees verder onder de advertentie
Op de markt en bij de eetkraampjes in Indonesië zie je vaak tofu en tempé liggen. Veelal vers gemaakt en/of gefermenteerd en verpakt in bananenblad. Of het is goudbruin voorgebakken en klaar om zo te eten. In Nederland staan beide ingrediënten vooral bekend als vleesvervangers. Tofu wordt gemaakt van gestremde sojamelk en tempé van geperste, gefermenteerde hele sojabonen. Tofu is zacht en heeft een neutrale smaak, tempé is steviger en droger en heeft een meer uitgesproken smaak. In dit gerecht nemen ze de smaken van de saus goed in zich op, wat met de kousenband en de petehbonen zorgt voor een heerlijke vega kalio.
Lees verder onder de advertentie
Dit heb je nodig:
5 kemirinoten, grof gehakt
1 tl witte peperkorrels
3 sja lotten, in fijne plakjes
5 tenen knoflook, in fijne plakjes
5 rode lomboks, in fijne ringen
3 cm gemberwortel, in fijne plakjes
3 cm kurkumawortel, in fijne plakjes
2 tl fijn keukenzout
600 ml kokosmelk
100 ml kokos crème (of gebruik santen)
5 cm laos, gekneusd
3 salam blaadjes, gekneusd
5 limoenblaadjes, gekneusd
2 kurkumabladeren, de nerf verwijderd en julienne gesneden
1 stengel citroengras, gekneusd en in een knoop gedraaid
1 el asem kandis, fijngesneden | zonne bloemolie, om in te frituren
400 g tempé, in blokjes van 3×3 cm
400 g tofu, in blokjes van 3×3 cm
200 g kousen band, in stukjes van 3 cm
100 g petehbonen
Het recept:
Rooster in een droge steelpan op middel hoog vuur de kemirinoten en witte peperkorrels zo’n 2 minuten. Maal de geroosterde specerijen in een vijzel fijn. Schep de fijngemalen specerijen over in een schaaltje en zet opzij.
Voeg de sjalotten, knoflook, lomboks, gember en de kurkuma met het zout toe aan de vijzel en maal tot een fijne boemboe. Als de vijzel te vol is kun je de ingrediënten in porties fijnmalen. Zet opzij.
Zet een ruime pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg 450 ml water, de kokosmelk, kokoscreme, gemalen spece rijen en de boemboe toe. Roer goed door en breng aan de kook. Voeg dan de laos, salamblaadjes, limoenblaadjes, kurkuma bladeren, het citroengras en de asem kandis toe en breng al omscheppend aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat zonder deksel op de pan 30 minuten zachtjes inkoken.
Verhit een flinke laag zonnebloem olie in een wok op middel hoog vuur en frituur achtereenvolgens en in porties de tempé en de tofu rondom goudbruin. Laat goed uitlekken op keukenpapier.
Roer de tempé, tofu, kousenband en de petehbonen door de saus en kook al omscheppend mee totdat de kousen band beetgaar is. Dit duurt ongeveer 5 minuten. De kalio is nu klaar om te serveren.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.