Je eigen zeep en haargel maken, sterrenkijken bij een sterrenwacht en aan poep ruiken om te kijken of iemand ziek is of niet. Het kan allemaal tijdens het Weekend van de Wetenschap op zaterdag 1 en zondag 2 oktober. In heel het land zijn leuke, interessante en spannende dingen te doen. Wij maken alvast een lijstje met de leukste activiteiten.
De VU en het VUmc organiseren samen meer dan 50 activiteiten. Je kunt naar een heus brandlaboratorium om te kijken hoe bosbranden ontstaan én om experimenten te doen. Of laat je tong onderzoeken en kijk hoeveel bloedvaatjes erin zitten. En dan kun je ook nog zeep en haargel maken, experimenteren met poep en nog veel meer.
Je ziet ’m bijna dagelijks hoog boven in de lucht. Maar wat is de zon nu eigenlijk precies? Je komt er alles over te weten in de Super Sunday Solar Science Show. In deze spectaculaire zonneshow vol experimenten en proefjes onderzoek je samen met een zonneonderzoeker de kleuren van het zonlicht, wat licht precies is en waar de zon van gemaakt is. Ook is het museum geopend en kun je bij helder weer door de zonnetelescoop kijken.
Hoe leven zeehonden? Kom je achter als je naar Pieterburen gaat. In een virtual reality voorstelling waan je je even onder water bij zeehonden. Het kan trouwens zomaar zijn dat deze ‘duik’ effect heeft op je gemoedstoestand. Daar wordt in ieder geval onderzocht tijdens dit weekend.
Robots die kunnen voetballen, het moet niet gekker worden. Maar in het Amsterdamse Science Park ontmoet je ze echt. Je komt erachter hoe robots gemaakt worden én hoe je een robot goed laat voetballen. Dat deze exemplaren er wat van kunnen blijkt: ze doen dit jaar zelfs mee aan de Robocup.
In het Natuurmuseum Nijmegen kun je vogels en ringen spotten. Ze zijn door het hele museum verstopt en met een boekje in de aanslag kun je alle vogels op naam sorteren. Handig: iedere vogel heeft een paspoort met ringgegevens.
Maak propellers voor een windmolen, die genoeg energie kan opwekken om een lampje te laten branden, of test hoe je een zonnepaneel neer moet zetten, om zoveel mogelijk energie te verzamelen. In Geologisch Museum Hofland in Laren nu een tentoonstelling over energie te zien en kunnen kinderen zelf allemaal proefjes doen.
Lees verder onder de advertentie
En natuurlijk is er in heel Nederland nog veel meer te doen tijdens het Weekend van de Wetenschap. Klik hier voor alle activiteiten.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.